Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunan halkının kreditörlerin teklif ettiği koşulları reddetmesinin ardından 20 Temmuz Pazartesi Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki geleceğini şekillendirecek bir tarih olabilir.

MarketWatch'un haberine göre Yunanistan’ın söz konusu günde Avrupa Merkez Bankası’na (AMB) 3.5 milyar euro (3.9 milyar dolar) ödeme yapması gerekiyor. AMB, şu an için Yunan bankalarını ayakta tutsa da bankalar zaten almış oldukları 89 milyar euro dışında acil durum fonlarına ulaşamıyorlar.

Ancak Yunanistan 20 Temmuz’daki ödemeyi gerçekleştirmezse AMB’nin bankalara desteği tamamıyla kesmesi bekleniyor.  Ödemenin yapılmaması halinde bankalar çöker ve hükümet bankaları yeniden açmak için yeni bir para birimi basmak zorunda kalır.

Yunanistan Devlet Bakanı Nikos Pappas Pazar gecesi bir Yunan televizyonunda yaptığı konuşmada, “Atina 20 Temmuz öncesinde Avrupalı kreditörleri ile bir anlaşmaya varabilir” dedi.

Ancak Yunan bankalarında likidite Salı günü tükenebilir. Yunanistan’ın en büyük bankasının başkanı Louka Katseli, Cuma günü gazetecilere yaptığı değerlendirmede, “Yunan bankalarının Pazartesi sonuna kadar yetecek nakiti bulunuyor” dedi.