Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, bugünkü toplantısında politikacıların referandum sonucunu tartışmaları için zaman tanımayı tercih edebilir. Çünkü AMB’nin vereceği bir karar Yunan bankacılık sisteminin çökmesine neden olabilir.

AMB Yönetim Kurulu, Pazartesi günü bir araya gelerek ülkenin sorunlu bankalarına desteğin sürdürülüp sürdürülmeyeceğini görüşecek. AMB’nin Euro Bölgesi liderlerinden önce bir karar vermeye istekli olmaması bekleniyor. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Pazartesi günü geç saatte bir araya gelecekler. Avrupa Birliği Başkanı Donald Tusk Salı günü için Euro Bölgesi Zirvesi çağrısında bulundu.

Yunan halkının kemer sıkma önlemlerine ret oyu vermesi Yunan bankalarını likiditenin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı. AMB ise iflasın eşiğinde olan bir sistemi fonlamanın ahlaki tehlikesi ile desteği kesmenin dramatik sonuçları arasında sıkışıp kaldı. Euronun parçalanması riski dikkate alındığında AMB Başkanı Mario Draghi ve çalışma arkadaşları şimdiye kadar yönlendirmeyi seçilmiş temsilcilerden alacakları sinyali verdiler.

Londra’daki Societe Generale SA küresel ekonomi müdürü Michala Marcussen, “AMB’nin politik sürecin önünde bir karar alma iştahı olmadığı net. Yunanistan yönetimi ve Euro Bölgesi arasındaki tartışmalar devam ettiği sürece AMB’nin Acil Durum Likidite Yardımı’nı (ELA) ve Yunan bankalarının AMB likidite imkanlarına erişimini kesmesi düşük bir ihtimal” dedi.