Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:20'de güncellendi)

Euro Bölgesi tahvilleri, bölge iderlerinin Yunanistan'ın ekonomik krizini görüşmek üzere toplanmaya hazırlanmaları ile birlikte değer kazandı. ABD endeks vadeli kontratları yükseldi ve dolar, biri hariç 16 önemli para biriminin tümü karşısında güçlendi.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, New York saati ile 06:36'da 5 dokuz puan düşerek yüzde 2.30'a indi ve Almanya'nın 10 yıllıklarının getirisi yedi baz puan gerileyerek yüzde 0.69'a düştü. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 düştü. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bir ayın zirvesine çıkarken, euro dolar karşısında yüzde 0.9 zayıflayarak 1.0954 seviyesine düştü. Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetleri ayı piyasasına doğru yöneldi ve sanayi metaller düşerken, petrol ralli yaptı.

Hisse senetleri, İspanya ve Fransa'nın aralarında bulunduğu piyasaların Pazartesi günü düzeltme olarak adlandırılan duruma girmesinin ardından fazla değişmedi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Pazar günü yapılan referandumda kemer sıkma tedbirlerine "hayır" denmesinin ardından kreditörlere masaya dönmeleri için yeni bir teklif verme konusunda güç kazanan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras için "zamanın dolmakta" olduğunu söyledi. 19 üyeli Euro Bölgesi'nin maliye bakanları ve liderleri Salı günü acil toplantıda bir araya geliyor. Maliye bakanları TSİ 14:00'te ve liderler 19:00'da toplanacak. Çin hükümeti, milyonlarda yeni hisse senedi yatırımcısının birikimlerini silen satış dalgasını gidermekte zorluk çekiyor.

Zürih'te Bank J Safra Sarasin stratejisti Alessandro Bee, "Piyasalar Grexit senaryosuna büyük ölçüde adapte oldu," dedi ve "Sürpriz faktörü artık orada değil" şeklinde konuştu.

Hong Kong'da Rabobank Group finans piyasaları araştırma müdürü Michael Every, bilgilendirme notunda, "Anlaşma için zaman azalıyor," dedi ve "Euro traderları arasında, şimdilerde hiç kimse, anlaşma olup olmayacağı ya da olup olmamasının ne anlama geldiği konusundaki belirsizlikten dolayı, uzun ya da kısa pozisyon açması gerektiğinden emin değil" yorumunda bulundu.

Melbourne'de Pengana Capital Ltd. Tim Schroeders, "Düzeltmenin sona erdiğini söylemek için çok erken," dedi ve "Yatırımcılar artan bir şekilde yüksek değerlemelerden endişe duyuyor ve risk azaltma üzerinde odaklanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

(14:20'de güncellendi)