Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10.30'da güncellendi)

Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi, 5 gün içinde 4. kez düşüş gösterdi. Endeksteki düşüşte kredili işlemlerdeki rekor düşüşler etkili oldu. Devletin sahip olduğu büyük şirketlerin ralli yapması kredili işlemlerde gerilemeyi dengeleyemedi.

Gösterge endeks yüzde 1.3 gerileyerek 3,727.13 puandan kapanış yaptı. Endekste yükselen her bir hisse senedi için yaklaşık 16 hisse senedi geriledi. Teknoloji, sağlık hizmetleri ve materyal hisseleri kayıplara öncülük etti.  PetroChina Co. yüzde 4.2  prim yaptı. Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi Mayıs ayından bu yana yüzde 20 gerilemesi ile birlikte ayı piyasasına düşmeye hazırlanıyor.

Devletin işlettiği finans şirketlerinin 120 milyar yuan değerinde hisse senedi alacağı ve halka arzların askıya alınacağı taahhütleri dahil olmak üzere piyasayı istikrarlaştırmak için alınan önlemler, düşüşü sonlandırmada başarısız oluyor. Hisse senetlerindeki gerileme bir aydan kısa bir sürede 3.2 trilyon dolardan fazla kayba neden oldu. Traderlar Pazartesi günü 93.6 milyar yuan (15 milyar dolar) değerinde borçlanılan para ile satın alınan hisse varlıklarını azalttılar. Söz konusu miktar en az 2010’dan bu yana en yüksek olarak kaydedildi.

Şanghay’daki Huaxi Securities Co. analistlerinden Wei Wei, “Satış dalgası devam ediyor. Hükümetin istikrarlaştırma fonunun miktarı düşüşü durdurmaya yeterli değil. Hükümetin genel olarak piyasayı istikrarlaştırması ve güvenin toparlanması önemli. Aksi halde küçük ölçekli şirketler daha da düşecek ve hatta büyük şirketler de yükselişi sonlandırabilir” dedi.

CSI 300 Endeksi yüzde 4.4 geriledi. ChiNext endeksi yüzde 5.7 düştü. Hang Seng China Enterprises endeksi yüzde 2.9 geriledi.

(10.30'da güncellendi)