Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, İran ve dünya güçlerinin Salı günü nükleer bir anlaşmaya varılması için son tarihi kaçıracakları işaretleri ile Şubat ayından bu yana kaydettiği en büyük düşüşü azaltıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.2 kadar yükseldi. İran yetkilileri, yaptırımları kaldırabilecek bir anlaşmanın garantilenmediğini ancak Viyana’da müzakereciler arasındaki farklılıkların daraldığını belirttiler. Goldman Sachs Group Inc.’in tahminine göre küresel petrol işleme marjları, üretimdeki arz fazlası ile birlikte bu yılın ilerleyen zamanlarında gerileyecek. Öte yandan OPEC’in üretimi talepteki artışı aşıyor.

Petrol, yatırımcıların Yunanistan’daki borç krizinin derinleşmesi ile birlikte riskli varlıklardan uzak durmaya çalışmaları ve arz fazlası sorunun sürdüğü işaretleri ile Nisan ayından bu yana en düşük seviyelerde işlem görüyor. ABD’de petrol stoklarının geçtiğimiz hafta gerileme gösterdiği tahmin ediliyor. Ancak stoklar yılın bu zamanında hala 5 yıllık ortalamanın yaklaşık yüzde 20 yukarısında seyrediyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “İran anlaşmasına yaklaşıyoruz. Arz fazlası sorunu ile ilgili tartışmalar yeniden gündemde. Petrol düşüş görüleceğine yönelik bir görünüm mevcut” dedi.

Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 61 sent kadar yükselerek varil başına 53.14 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:22’de 52.98 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü yüzde 7.7 gerileyerek 4 Şubat’tan bu yana en büyük düşüşü gösterdi ve 52.53 dolardan kapanış yaptı.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 85 sent kadar veya yüzde 1.5 değerlenerek varil başına 57.39 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 3.78 dolar düşerek 56.54 dolar ile 8 Nisan’dan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.18 dolar seviyesinde.