Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunan halkının Pazar günü yapılan referandumda kreditörlerin kemer sıkma taleplerine “Hayır” demesine rağmen Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in istifa etmesi, Başbakan Alexis Tsipras’ın yeni bir kurtarma anlaşmasına varma konusunda ciddi olduğuna işaret ediyor. Ancak Bloomberg köşe yazarı Mark Gilbert’a göre Yunanistan’ı Euro Bölgesi’nde tutmak için çok geç olabilir.

Euro Bölgesi şu sıralar zorlu bir seçim yapmak zorunda. Tsipras, referandumun ardından yeni bir demokratik yetkiye sahip olduğunu belirterek müzakereleri yeniden başlatacak ve vergi ve emekli maaşları gibi konularda önceden reddettiği değişikliklere razı olması beklenmiyor. Gilbert’a göre yeni bir pazarlık, Yunanistan’ın kendi bildiğini okuduğu gibi kötü bir tablo yaratabilir. Öte yandan Yunanistan’ın Euro’dan çıkarmak Euro Bölgesi üyeliğinin iptal edilebilir olduğunun kanıtı olur.

Gilbert, “Avrupalı liderler iflasın önüne geçilmesi için karmaşık bir formül bulunmaktansa, Yunanistan’ı orta para projesinden çıkarma sürecini başlatmalılar” dedi.