Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Küresel ısınmanın önüne artık ekonomik büyüme feda edilmeden de geçilebilir. Financial Times'ın haberine göre dalgalı petrol fiyatları, maliyeti düşen yenilenebilir enerji yatırımları ve diğer küresel trendler şirketlere ve hükümetlere büyümeye devam ederken sera gazı emisyonlarını kısmak için fırsat tanıyor.

The New Climate Economy’nin son raporuna göre küresel ısınmanın önüne geçmek için yapılaması gereken emisyon kesintilerinin yüzde 96’sı 2030’a kadar mümkün olabilir.

Rapora göre son 10 yılda güneş enerjisi yatırımlarının maliyeti yüzde 75, enerji depolama maliyeti ise yüzde 60 oranında düşüş kaydetti. Bu güneş enerjisini fosil yakıtlarla rekabet edebilir düzeye getirirken, aynı durumu rüzgar enerjisi için de geçerli olduğu belirtiliyor.

Son bir yılda fosil yakıt maliyetlerindeki büyük düşüşe rağmen yenilenebilir enerji yatırımların artması da bunun göstergesi sayılıyor. 2014 yılında dünya ekonomisinin büyümesine karşın fosil yakıtlardan üretilen enerji yerinde saydı.

Raporun Aralık ayında Paris’te imzalanması beklenen İklim Değişikliği Anlaşması öncesinde yeni bir tartışması açması bekleniyor. Temiz enerji yatırımlarının ekonomik boyutu tartışmalarda önemli bir kaplarken, 2035’e kadar enerji verimliliğine yapılacak yatırımların ekonomiye katkısının 18 triyon dolar olacağı belirtiliyor.