Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası(AMB), "Acil Durum Likidite Yardımı (ELA), para politikası uygulamasını tehdit etmemeli" açıklaması yaptı. AMB, Euro Sistemi’nin para politika operasyonlarında ELA ile ilgili değerlendirme yaptı.

AMB’nin web sitesinde yayımlanan raporda, “Acil durum likiditesi ahlaki tehlike riskini artırmamalı. AMB’nin ELA’ya karşı çıkması için gereken nedenler arasında, aşırı cömert koşullarda ELA provizyonu, bunun bir sonucu olarak finansal kurumlar ve sorumlu otoritelerde tarafından manevi zarar riskinin artması yer alıyor.

ELA’ya karşı çıkılması için parasal finansman yasaklamasının olası ihlaline yönelik net bir endişe olması gerekir. ELA’nin yeterli teminat karşılığında sağlanmaması gibi Ulusal Merkez Bankaları’nın (NCB) finansal bağımsızlığına tehdit eden durumlar görülmesi, kısa vadeli oranların yönlendirilmesinin daha zor hale gelmesi gibi para politikasının uygulanmasına yönelik tehdit oluşması ile ELA’nın sağlanmasına karşı çıkılabilir” açıklamalarını yaptı.

AMB, “ELA bir para politikası aracı değildir. ELA kısa vadeli likidite problemlerine yönelik uygulanır ve borç ödeme gücüne destek sağlamayı hedeflemez” ifadelerini kullandı.