Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin daha fakir ülkelerinden olan eski komünist devletler, daha önce ağır piyasa reformları ve kemer sıkma programları uyguladıkları için Yunanistan'a karşı daha sert bir tutum benimsiyorlar.

AFP'nin haberine göre Estonya, Letonya, Litvanya ve Slovakya, daha önce defalarca Yunanistan'ın hatalarının bedelini ödemek için çok fakir olduklarını ve Atina'nın 240 milyar euroluk kurtarmasında dile getirilen reform ve kemer sıkma politikalarına uyması gerektiği yönünde görüş bildirmişlerdi.

Slovakya'nın başkenti Bratislava'da garsonluk yapan Martina Lelovicova "Bazı Yunanların bin euronun üzerinde emekli maaşı aldıklarını duyuyorum. Bu inanılmaz. Benden çok daha fazla para kazananların borcunu ödemeyi reddediyorum. Slovakya'da asgari ücret 880 euro.

Bratislava'dan bir yatırımcı da, son gelişmelerin Euro Bölgesi için iyi haber olduğunu belirterek, Yunanistan'ın çıkması gerektiğini söyledi.

Euro Grubu'nda hayır oyunun eurodan çıkma ihtimalini artıracağını ilk dile getiren isim olan Slovakya Maliye Bakanı Peter Kazimir "Referandum sonucuyla birlikte Yunanistan'ın eurodan çıkışıyla sonuçlanacak bir döngü başladı" diye konuştu.

Eski komünist 5.4 milyon nüfuslu Slovakya, 2009'da Euro Bölgesi'ne girmişti. Ülke son yıllarda yüksek işsizlik oranıyla mücadele ediyor.