Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’ın borç krizinden kaynaklanan çalkantılar, bulaşıcılığın yayılması için elverişli bir kanal buldu: Günlük 5.3 trilyon dolarlık Döviz piyasası.

İsveç’ten İsviçre’ye merkez bankaları, para birimlerinin euro karşısında değer kazanmasını önlemek için çabalıyorlar. Yunanistan riskleri, ülkede geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen referandumun ardından Doğu Avrupa piyasalarına da sızıyor. Ekonomisi kademeli toparlanma işaretleri gösteren İngiltere Merkez Bankası (BOE) bile para politikasını sıkılaştırmayı ertelemeye zorlanmış bulabilir. Öte yandan Japonya, yenin güçlenmesi halinde teşviki artıracağı sinyali verdi.

İspanya’nın en büyük bankası Banco Santander SA’nın G-10 para birimleri strateji yöneticisi Stuart Bennett, “İsveç kronu ve İsviçre frangının euronun zayıflamasından endişe duyması gerek. Eğer bu olursa düşük enflasyonla mücadeleleri baltalanır. BOE, sterlinin bir güvenli liman olarak değerlenmedi fikrini beğenmeyebilir. Bu bir Avrupa meselesi ancak küresel bir döviz riski” dedi.

İsviçre Merkez Bankası (SNB) ve İsveç Merkez Bankası (Riksbank), Yunanistan krizinin euroyu zayıflatacağından endişe ediyor. İki banka da enflasyonal baskıları canlandırmaya çabalıyor ve para birimlerinin güçlenmesi bunu zorlaştırabilir. Sterlinin euro karşısında geçtiğimiz hafta 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ile birlikte BOE, euro ile döviz kurunun İngiltere’nin ekonomik büyümesini yavaşlatabileceği endişesini ifade etti.