Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan için bir araya gelen Euro Bölgesi liderleri, Yunanistan'a somut bir teklif getirmesi için Perşembe gününe kadar süre verdi. Yunanistan'da referandumun ardından olağanüstü toplanan Euro Bölgesi liderleri hızlı bir çözüme ulaşamayarak ikinci bir toplantı kararı aldı.

Euro Bölgesi liderleri, Yunanistan'ın durumunu çözmek için 12 Temmuz Pazar günü son kez toplanma kararı aldı.

Tsipras: Euro Bölgesi borç krizine nihai bir çözüm bulmalı

Yunanistan Başbakanı Tsipras, "Son 5 aylık dönemde yaşananların sorumluluğu tamamıyla bana ve hükümetime aittir" dedi

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Strasbourg'da AB Parlamentosu'nda konuştu. Tsipras, "ESM'ye talebimizi ilettik. Yunanistan'ın yeni programı AB vatandaşlarına yeni yükler getirmeyi planlamıyor. Euro Bölgesi borç krizine nihai bir çözüm bulmalı" açıklamasını yaptı.

Tsipras, "Avrupa Birliği kritik bir yol ayrımında. Euro Bölgesi ve Yunanistan için kritik bir dönemden geçiyoruz. Referandum sonuçları çözüm konusundaki çabaları güçlendirdi" ifadelerini kullandı.

Tsipras, "Yunanistan'ın sorunları beş yılı aşkın süreden bu yana devam ediyor. Son 5 aylık dönemde yaşananların sorumluluğu tamamıyla bana ve hükümetime aittir. Referandum sonuçları sosyal ve ekonomik açıdan adil adımlar atmasını gerektiriyor. Yunan halkının cesur tercihi Avrupa ile köprüleri atmak anlamına gelmiyor" dedi.

Tsipras, "Açıklanan programların hiçbiri Yunanistan'ınki kadar uzun ve sert olmadı. Referandum sonuçları sosyal ve ekonomik açıdan adil adımlar atmasını gerektiriyor. Reform programımızı uygulamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Nowotny: Yunanistan AB'nin mali istikrarını sınırlı etkiler

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ewald Nowotny, Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nin mali istikrarı üzerinde sınırlı etkiye sahip olduğunu söyledi. Viyana'da konuşan Nowotny "Hali hazırdaki tartışma Avrupa'nın geri kalanın mal istikrarı üzerinde sınırlı etkiye sahip" dedi.

Tusk: Yunanistan'a çözüm bulunamazsa herkes kaybedecek

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Strasbourg'da Parlamento toplantısında konuştu. Tusk, "AB liderleri mali işbirliğinin artırılması konusunda hemfikir" dedi.

Tusk, "AB olarak göçmen politikasını iyileştirmek üzere adım atmamız gerekiyor. Avrupa'da parasal birliğin yanısıra mali birliğin güçlendirilmesi gerekiyor. Avrupa Birliği için çok zor zamanlardan geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Tusk, "Yunanistan'a güvenin yeniden tesis edilmesi için zaman hızla akıyor. Yunanistan ile ilgili olarak çözümün yakın gelecekte bulunması bekleniyor. Yunanistan konusunda çözümün bulunması için sayılı gün kalmış durumda. Herhangi bir çözüm bulunamaması yunanistan'ın iflasına neden olacak. Yunanistan konusunda eğer çözüm bulunamazsa herkes kaybedecek" değerlendirmesi yaptı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin ardından basına yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın en geç perşembe gününe kadar Euro Bölgesi'nin kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) resmi başvurusunu yapacağını ve bu talebi acil olarak değerlendireceklerini söyledi.

Tusk, Pazar günü tüm AB liderlerinin katılacağı zirvede Yunanistan'ın durumunu netleştirmeye çalışacaklarını belirterek, "Yunanistan'ın sadece 5 günü kaldı" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de pazar gününün Yunanistan'ın kurtarma programı açısından "evet ya da hayır" anlamına geldiğini söyledi.

Merkel, Yunanistan'ın bir kısım borcunun silinmesi (saç traşı) tartışılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de, "Umarım pazar günü Yunanistan için son toplantımız olur" dedi.

Sağduyunun galip gelmesini umduğunu vurgulayan Renzi, "Sağduyunun öncelikle Yunan hükümetine gelmesi gerektiğini" sözlerine ekledi.

Avrupalı liderler yeni bir kurtarma paketi için Yunanistan'a pazar gününe kadar süre verdi

AB Konseyi Başkanı Tusk: "Nihai anlaşma için sadece 5 günümüz kaldı"

Yunanistan'ın referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesi nedeniyle olağanüstü toplanan Avro Bölgesi liderleri yeni bir kurtarma paketi için Atina'ya 5 gün süre tanıdı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, "Çıplak gerçek şu ki nihai anlaşma için sadece 5 gün kaldı. Bugüne kadar hedef tarihler vermekten kaçındım ama bu gece nihai vadenin bu hafta dolacağını yüksek sesle ve açık şekilde söylemek zorundayım. Krizden hepimiz sorumluyuz ve bunu çözmek hepimizin sorumluluğu" dedi.

Tusk, Yunanistan krizinin çözülememesi halinde tüm AB'nin kaybedeceği uyarısını yaparak, "Anlaşmaya varmakta yetersiz kalırsak Yunanistan ve onun bankacılık sistemi iflas edebilir. Muhakkak bundan en büyük acıyı Yunan halkı çekecektir. Hiç şüphem yok ki bu durum jeopolitik açıdan Avrupa'yı da etkileyecektir. Eğer bunun böyle olmayacağı illüzyonunu gören varsa saftır" diye konuştu.

Zirvede Yunanistan'ın en geç perşembe Avrupa İstikrar Mekanizması'na kurtarılma başvurusunda bulunması, Troyka kurumları olan AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) olumlu görüş bildirmesiyle Avro Bölgesi maliye bakanlarının 11 Temmuz ve AB zirvesinin 12 Temmuz'da toplanıp, Atina'nın talebiyle ilgili son sözü söylemesi konusunda mutabakat sağlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Merkez Bankası'nın pazara kadar Yunanistan'ın bankacılık sistemini ayakta tutacak minimum likiditeyi sağlayacağını söyledi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, zirvenin ardından basına yaptığı açıklamada, "Süreç son derece hızlı işleyecek. En son hafta sonu sonuçlanmak üzere önümüzdeki saatlerde başlayacak" dedi.

Tsipras, varılacak anlaşmanın Yunanistan için krizden nihai çıkış ve büyümeye dönüş anlamına geleceğini ve borçların yeniden yapılandırılacağını ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Yunanistan'ın tatmin edici bir öneriyle gelmesi halinde bu ülkeye önümüzdeki aylardaki yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için finansman sağlanabileceğini söyledi. Merkel, Yunanistan'ın borçlarının kısmen silinmesinin yasal açıdan mümkün olmadığını vurgulasa da vade uzatımı ve faiz indirimi konusunda kapıyı kapatmadı.

AB Komisyonu Başkanı Juncker: "Benim dileğim Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ni terk etmemesinden yana"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmaması gerektiğini söyledi.

Juncker, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Strasbourg oturumunda Yunanistan'daki referandum sonucunu değerlendirdi.

Yunanistan'daki son duruma ilişkin acilen bir çözüm bulunması gerektiğini dile getiren Juncker, AB Komisyonu'nun Yunanistan'la ile müzakereler için elinden gelen herşeyi yapacağını belirtti.

Juncker, "Benim dileğim Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ni terk etmemesinden yana" diyerek, Yunanistan'ın Euro'dan ayrılmasının iyi bir karar olmayacağını ifade etti.

Referandumdan çıkan sonucun ne anlama geldiğini anlamak gerektiğinin de altını çizen Juncker, "Artık top Yunanistan'da" diye konuştu.

Öte yandan bugün AP'de Yunanistan'daki referandum sonucuna ilişkin yapılacak oturum, Brüksel'deki Euro Bölgesi liderleri zirvesi nedeniyle yarına ertelendi.

Yunanistan'da Pazar günü yapılan referandumda, kreditörlerin sunduğu kurtarma paketi yüzde 38,7'e karşı yüzde 61,3 oyla reddetmişti.

IMF, geçen hafta yayımladığı raporda, Yunanistan'ın gelecek 3 yıl içinde 50 milyar euroluk finansmana ihtiyacı olacağını ve ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesinin gerekebileceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Obama, Yunanistan'daki gelişmelere ilişkin Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Yunanistan'daki mali durumu ele aldıkları telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, iki lider, "Yunanistan'ın reformlarını sürdürebilecek ve Euro Bölgesi'ndeki büyüme ve borç sürdürülebilirliğini geri getirecek kalıcı bir anlaşmaya ulaşılmasının, herkesin çıkarına olduğu" konusunda mutabık kaldı.

İlgili ekonomik birimlerinin Yunanistan'daki durumu izlemeye devam edeceğini belirten Obama ve Merkel, bu konuda temas halinde bulunmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Obama, Salı gün içinde Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile de görüşme gerçekleştirmişti.

Fransız milletvekilleri Yunanistan'ın kurtarılması için kampanya başlattı

Fransa Meclisi'ndeki 43 milletvekili, mali krizle boğuşan Yunanistan'a hükümetin gerekli desteği vermesi için kampanya düzenledi.

Kampanyayı başlatanlar arasında, iktidardaki Sosyalist Parti'nin ''daha sol kanadında'' yer alan milletvekilleri ile Radikal Sol Parti ve Yeşil Parti milletvekilleri yer aldı.

Hükümete yapılan ortak çağrıda, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalabilmesi ve mali krizi aşması için Fransa'nın destek vermesi istendi. Yunanistan ile borç yapılandırma müzakerelerinin derhal başlatılması gerektiği belirtilen çağrıda, ''AB'nin, Yunanistan'a yönelik büyük bir yatırım ve kalkındırma planını hayata geçirmesi'' talep edildi.

AB'nin Yunanistan üzerinden hayata geçirilecek enerji geçiş hatlarına Fransa'nın güçlü destek vermesinin önemine işaret edilen çağrıda, bu projenin Atina ekonomisine önemli destek sağlayacağı da ifade edildi.

Çağrıda son olarak, meclis genel kurulunda bugün yapılacak Yunanistan ile ilgili oturumun ardından, bu öneriler doğrultusunda hazırlanacak bir karar tasarısının oylanması istendi.

Fransa'da sol partiler Atina'ya yardıma sıcak bakarken, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin liderliğini yaptığı merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi, ''Yunan hükümetini AB'ye şantaj yapmakla'' suçluyor ve fazla taviz verilmemesi gerektiğini savunuyor.

Geç saatlerde biten zirve nedeniyle Yunanistan muhalefet partilerinin tepkilerini sabah vermesi bekleniyor

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'a Brüksel'deki Euro Bölgesi liderleri zirvesinde ülkeye uygulanabilir bir anlaşma getirebilmesi için destek veren Yunan muhalefet partileri zirveden gelecek haberleri bekledi.

Salı günü yapılan zirvenin gece geç saatlerde sona ermesi, Yunan muhalefet partilerinin zirveden çıkan kararlara tepkilerini bugüne bırakmasına sebep oldu. Liderlerin zirve hakkındaki düşüncelerini bu sabah yapması bekleniyor.

Muhalefet partileri, parti yönetimi içinde ülkenin kreditörleri yapılan görüşmelerini masaya yatırmaya devam ediyor.

Anamuhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) lideri Andonis Samaras, referandumun ardından parti başkanlığı görevinden istifa etmesinden sonra ND, geçici lideri Vangelis Meimarakis başkanlığında ilk konsey toplantısını yaptı.

Yunanistan'ın kreditörlerle devam eden görüşmelerini masaya yatıran ND'den, yapılan açıklamada, bir an önce kreditörlerle anlaşma imzalanması, bankaların açılması ve depozitoların güvence altına alınması çağrısında bulunuldu.

Hafta başında gerçekleşen Yunan siyasi liderler zirvesinde ortak açıklamayı imzalayan Potami (Nehir) Partisi Genel Başkanı Stavros Theodorakis da Brüksel'de devam eden görüşmeler sırasında sessiz kaldı ve zirve sonrası hiçbir açıklamada bulunmadı. Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos, Euro Grubu’na herhangi bir teklif sunmamasının Potami Partisi tarafından sürprizle karşılanmadığı belirtildi.

Theodorakis'in, Başbakan Tsipras'a, Euro Bölgesi liderlerine Yunan hükümetinin euroda kalmaya devam edeceğinin kararlılığını göstermesini tavsiye ettiği öğrenildi.

Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) Başkanı Fofi Gennimata da salı günü Brüksel'de Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) ile bir toplantıya katıldı.

Yunan halkı karara odaklanmıştı

Zirveden çıkacak sonuçlara odaklanan Yunan halkı pazar gününü bekleyecek. Halk, zirveden anlaşma çıkmasını ve bankaların açılması kararını umut ediyordu. Bu durum gece yarısından sonra otomatik para çekme makineleri önünde kuyruklar oluşmasına neden oldu.

Brüksel'den Perşembe'ye kadar süre

Bu arada, Euro Bölgesi liderleri, Yunanistan'a somut bir teklif getirmesi için perşembe gününe kadar süre vererek, ülkenin durumunu çözmek için 12 Temmuz Pazar günü son kez toplanma kararı aldı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin ardından basına yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın en geç perşembe gününe kadar Avro Bölgesi'nin kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) resmi başvurusunu yapacağını ve bu talebi acil olarak değerlendireceklerini söylemişti.