Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, yatırımcıların riskli varlıklardan kaçınmaları ile birlikte 3 ayın en düşük seviyesinden kayıpları genişletiyor. Petroldeki düşüşte Çin’in hisse senedi piyasasındaki düşüşleri engellemek için aldığı önlemleri başarısız olduğu spekülasyonları etkili oluyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.9 kadar gerileyerek düşüşü 5 güne taşıyor ve Mayıs ayından bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydediyor. Şanghay Bileşik Endeksi, traderların kredili işlemleri rekor seviyede azaltmaları ile geriledi. Çin hisselerindeki düşüş ülke piyasası değerinden 3.5 trilyon dolardan fazla götürdü. Viyana’da diplomatlar İran ile gerçekleştirilen nükleer müzakerelerin son tarihini 10 Temmuz’da uzattılar.

Petrol, yatırımcıların Asya ve Avrupa’daki ekonomik istikrar endişelerinin etkisiyle riskli varlıklardan uzak durmaları ile bu yılki kazançları geri verdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) dördüncü en büyük üreticisi İran yaptırımların kaldırılması halinde petrol ihracatını artırmayı planlıyor.

Hong Komg’dak Nomura Holdings Inc. petrol ve gaz araştırmaları bölgesel yöneticisi Gordon Kwan, “Fiyatlar tüm açılardan darbe alıyor. Petrol vadelileri piyasasında düşük bir iyimserlik olduğunu görüyoruz. Bu durum Çin’in finans piyasalarında güven geri gelene kadar en az iki hafta sürecek” dedi.

Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde,  sent kadar gerileyerek varil başına 51.87 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:42’de 52 dolardan işlem gördü. Kontrat Salı günü 20 sent düşerek 52.33 dolara indi ve 13 Nisan’dan bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 2 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 2.4 geriledi.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 47 sent kadar veya yüzde 0.8 değer kaybederek varil başına 56.38 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.51 dolar seviyesinde.