Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, erken seçim ihtimalinin ciddi anlamda tartışılmaya başlanmasına karşılık bu durum henüz fiyatlara yansımıyor. Ancak siyaset kanadından gelen mesajlar, son günlerde bu olasılığın ön plana çıktığını gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan henüz hükümet kurma yetkisini vermedi. Bu durum kulislerde Cumhurbaşkanı'nın erken seçim tercihiyle açıklansa da, Meclis Başkanlık Divanı'nın dün belirlenmesinin ardından yetkilendirmenin bugünlerde yapılması bekleniyor. Başbakan Davutoğlu da grup toplantısında yetkilendirmenin muhtemelen bugün yapılacağını söyledi.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre Ankara kulislerinde dört temel erken seçim senaryosu tartışılıyor. Seçim öncesi kurulabilecek geçici hükümet üzerinde dahi uzlaşma sağlanamayağı beklenirken, partilerin erken seçim planlamalarını şimdiden yaptıkları ifade ediliyor.

Analistler, erken seçimin henüz fiyatların içinde olmadığını, ancak hükümet kurma sürecinin uzamasının endişelere yol açtığını belirtiyorlar.

ALB Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Cumhurbaşkanı'nın henüz görevlendirme yapmamış olması, sürecin uzamasına ilişkin endişe doğurduğunu belirtti. Erkan "Yetkilendirme sonrasındaki 45 gün aleyhte işlemeye başlarsa erken seçim riskinin fiyatların içine girmesi de o aşamada gerçekleşecektir. Cumhurbaşkanı, 45 gün içinde hükümet kurulamazsa görevi başka bir milletvekiline de verebilir, seçimlerin yenilenmesini de isteyebilir. Piyasalar henüz bir hükümet modeli beklentisi oluşturmuş değil, bu nedenden dolayı hareketler bir süre daha belli bant hareketleri dahilinde seyredebilir" ifadelerini kullandı.

Fed tutanakları

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin son toplantısının tutanaklarında, "Faiz artışı için koşulların hala uygun" olduğu ifade edilirken, "koşulların faiz artırımına yaklaştığının gözlemlendiği" kaydedildi. Tutanaklar, yalnızca bir üyenin, Haziran'daki artışa olumlu yaklaştığını ortaya koydu.

Kayıtlara göre, üyelerin çoğu “faiz artırımı için büyümede daha güçlü sinyaller görmek" istiyor. Ayrıca bazı Fed üyelerinin erken bir faiz artışına karşı uyarıda bulunmaları dikkat çekti.

Kayıtlarda, “Petrol fiyatlarındaki istikrar, enflasyon görünümü hakkındaki güveni artıracak” ve "Zayıf ilk çeyrek büyümesi satışları frenleyebilir" ifadeleri yer aldı.

Piyasalar sakin

Borsa İstanbul 100 endeksi dünkü yüzde 1.5'lik düşüşün ardından bugün yükseliyor. Endeks TSİ ilk seansı yüzde 1.35 artışla 81.474 puandan tamamladı. BIST 100 ikinci seansta kazancını artırarak, günü yüzde 2.36'lık yükselişle 82.286 puandaydı.

Dolar/TL ise 2,67-68 seviyelerindeki yatay seyrine devam ediyor. Kur TSİ 17:41'de fazla değişiklik göstermeyerek 2,6740 oldu. Euro/TL 2,9540 seviyesindeydi. Sepet kur 2,8147 olurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.61 düzeyindeydi.

(17:42'de güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com