Advertisement

Katarlı yatırımcıların Türk şirketlerine olan ilgisi artarak devam ediyor. Pazartesi akşam açıklanan anlaşmaya göre Digiturk resmen Katarlı beIN Media Grup’un oldu. Şirketin CEO’su Nasser Al-Khelaifi, Frarsızların ünlü futbol kulübü Paris Saint-Germain’in CEO’su ve başkanı.

Daha önce boyner ve bmc gibi dev türk şirketlerine yatırım yapan katarlı yatırımcılar, bu kez beın media grup digiturk’ü resmen satın aldı. Dün akşam yapılan açıklamayla duyurulan satın alma anlaşmasıyla yüzde 47’si providence equity partners ve yüzde 53’ü ise mayıs 2013 tarihinden itibaren türkiye tasarruf mevduatı sigorta fonu (tmsf) tarafından yönetilen digiturk’ün tüm hisseleri katarlı fona devredilmiş oldu. Yapılan açıklamada digiturk markası altında faaliyet gösteren türk pay-tv platform grubunun holding şirketi olan dp acquisitions b.v.’yi satın almak için nihai bir sözleşme imzaladığı belirtildi.

"İple çekiyoruz"

Satın alma bedeliyle ilgili olarak resmi açıklama yapılmazken, beın media’nın ceo’su nasser al-khelaifi, yaklaşık 3.5 milyon abonesi ve 239 kanalı olan digiturk’ün satın alınmasının yüksek büyüme potansiyeli olan piyasalarda ve gelişmiş piyasalarda küresel yayılma hedeflerine ulaşmaları için önemli olduğunu ifade etti. Al-khelaifi, “bu satın alma anlaşması yüksek kaliteli yayın deneyimi sağlamaya ilişkin bağlılığımız açısından çok önemli bir adım teşkil etmektedir. Ortadoğu ve kuzey afrika bölgesi (mena) ile olan komşuluğu ve asya’daki bizim için önemli piyasalara olan yakınlığı da göz önüne alındığında, türk piyasasına girişimiz, beın media group açısından doğal bir adımdır. Digiturk’ü güçlendirmeyi ve türk pay-tv ve spor piyasasının heyecan verici dinamiklerini daha da geliştirmeyi iple çekiyoruz” dedi.

İlgi artıyor

Katarlı yatırımcıların türkiye ilgisi digiturk’un satışı ile artmaya devam etti. Daha önce bmc’ye 2014 haziran’da katarlı ortak gelmişti. Yapılan anlaşma sonrasında katar silahlı kuvvetleri endüstri komitesi bmc’ye yüzde 50-50 ortak olmuştu. Boyner grup’ta katarlı fondan yatırım alan şirketler arasında yer aldı. Geçtiğimiz nisanda ’mayhoola for ınvestments’ fonu, boyner grup’un, altınyıldız, ay marka, beymen ve boyner büyük mağazacılık şirketlerinin sahibi olan halka açık şirketi boyner tekstil ve perakende yatırımları a.ş. özkaynaklarına 885 milyon tl liralık yatırım yapmıştı. Söz konusu yatırımdan sonra ise mayhoola for ınvestments, boyner perakende ve tekstil yatırımları a.ş.’de yüzde 30.7 paya sahip olmuştu.
Ligin isim hakkını da satacak
Digiturk’ü satın alan beın media group süper lig’in de isim hakkını satacak. 2010 yılında spor toto ile digiturk arasında yapılan anlaşma ağustos ayı itibariyle son buluyor. Ligin isim hakkı satışını elinde bulunduran digiturk, spor toto’dan yıllık 25 milyon dolar alıyordu.

Psg’nin sahibi

Katar yatırım otoritesi’nin de (qatar ınvestment authority) başkanı olan beın media’nın ceo’su nasser al-khelaïfi, katar spor yatırımları’nın (qatar sports ınvestments) 2011’de satın aldığı fransız paris saint-germain kulübünün (psg) ceo’su ve başkanlığı görevini de yürütüyor. Ocak 2014’te kurulan beın media group llc, marka lansmanı temmuz 2012’de fransa’da yapılan küresel spor ağı beın sports’un resmi sahibi konumunda. 31 aralık 2013’te, al jazeera sport, beın sports’un kurulması için al jazeera media network’ten resmi olarak ayrıldı. Beın sports’un, tüm dünyaya yayın yapan 36 kanalı bulunuyor.

Hürriyet