Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:05'te güncellendi)

Dolar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın ekonominin daha da iyileşmeye yöneldiğini ve bunun da merkez bankasını 2015 yılında faiz artırımına yönelteceğini kaydetmesinin ardından güç kazandı ve HAzine tahvilleri kazançlarını geri verdi.

Dolar yen karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak, New York saati ile 08:51'de 123.80 seviyesine ulaştı ve ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.43'e çıktı. İspanya ve İtalya tahvilleri, traderların Yunanistan kargaşasının geride kaldığını düşünmeleri ile birlikte değer kazanırken, madencilik şirketlerinin hisse senetleri, Avrupa hisselerindeki yükselişlere öncülük etti. Bakır Çin ekonomisine ilişkin istikrar işaretlerinin etkisi ile değer kazandı.

Yellen, bugün Kongre için hazırladığı konuşmasında, Fed yetkililerinin, büyümenin bu yılın kalan bölümünde güçlenmesini ve işsizlik oranının kademeli olarak düşmesini beklediklerini belirtti. Bugü ABD'de açıklanan Empire State imalat sanayi endeksi Temmuz ayında beklenenden daha fazla arttı.

Dolar euro karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.0974 seviyesine geldi. Satandard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları ise yüzde 0.1'den az bir yükseliş gösterdi.

Londra'da Canadian Imperial Bank of Commerce Döviz strateji müdürü Jeremy Stretch, "Yellen bugün finans piyasalarında temel odaklanma noktası olacak," dedi ve "Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitmesini bekleme yolundaki eğilimimizi detaylandırmak için daha alınacak mesafe var" şeklinde görüş bildirdi.

(16:05'te güncellendi)