Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Tabipler Birliği Obezite Bölümü Başkanı (HMAO) Efthymios Kapantais, ekonomik krizin obeziteyi tetiklediğini söyledi.

Yunan medyasına konuşan Kapantais, ekonomik kriz zamanlarında insanların daha ucuz gıdaları yemek zorunda kaldıklarını belirterek, "Krizde ucuz gıdalar daha çok tüketiliyor. Genelde bunların besin değeri az oluyor. Özellikle çocukların vücut ağırlıkları kriz yıllarında artıyor" ifadesini kullandı.

Kapantais, ekonomik kriz gibi toplumu yakından ilgilendiren konuların çocukları çok etkilediğini belirterek, daha az sosyal aktivitilere katılan çocukların daha sağlıksız yemeye devam edeceğini ifade etti.

Kapantais, hükümetin obezite konusunda halkı bilinçlendirmesinin ekonomik kriz zamanında sınırlı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kriz zamanında, özellikle çocukları obezite konusunda bilinçlendirmek, Yunan halkının beslenmeye yönelik daha rasyonel seçim yapmasına da yardımcı olacaktır. Televizyon programlarıyla çocukların bilinçlenmesi sağlanabilir. Daha fazla insan obezitenin farkında olursa, gıda konusunda yapılacak değişiklikleri uygulamak da o kadar kolay olur. Obezite ile mücadele için beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması gerekir. Günümüzde sadece toplumun az bir kesimi sardalye ve hamsi gibi ucuz, fakat besin değeri yüksek gıdaları almasını biliyor. Bilinçsiz beslenme, ekonomik kriz zamanında obeziteyi iyice tetikliyor"

Kapantais, Yunanistan'da kriz zamanında halkın besin değeri yüksek gıdalar konusunda bilinçlenmesi için hükümete mektup yazdıklarını ifade ederek, "Fakat bizimle kimse temasa geçmedi. Paraların bilinçsiz şekilde danışmanlık adı altında başka yerlere harcandığını görüyoruz" iddiasında bulundu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) en son "obezite" raporunda, ekonomik krizlerden dolayı Yunanistan, İrlanda, İtalya, Portekiz ve İspanya'da hane halklarının meyve ve sebzeye harcadığı parada önemli miktarda düşüş yaşandığı belirtildi. Aynı raporda, Yunanistan'daki çocukların yüzde 44'ünün aşırı kilolu veya obez olduğu ifade edildi.

AA