Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatlarını 5 yılın en düşük seviyesine iten gerileme, hedge fonlarının ABD’de bu konuda verilen tutulmaya başladığı 2006 yılından bu yana ilk kez net kısa pozisyona (altında düşüş görüleceği beklentisi ile açılan pozisyon) geçmeleri ile devam edebilir.

New York vadeli ve opsiyonlarındaki değişim, spekülatörlerin düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyonları 2006’dan bu yana en yüksek seviyeye çıkarmalarının ardından geldi. Uzun pozisyonlar düşüşü 4. haftaya taşıdı.

Altın geçtiğimiz hafta 2010’dan bu yana en zayıf seviyeye indi ve vadeliler New York’ta iki yılın en büyük aylık kaybını kaydetmeye hazırlanıyor. Fiyatlar, ABD’de faiz oranlarının bu yıl yükseltileceği spekülasyonu ile geriliyor. Öte yandan Çin, analist beklentilerinin altında bir altın alımı gerçekleştirdi ve dolar güçleniyor.

Longboard Asset Management LLC baş yatırım yetkilisi Eric Crittenden, “Altın piyasasında ilk kez gerçek bir korku olduğunu görmeye başlıyoruz” dedi Longboard, 2013’ten bu yana kısa pozisyonda bulunuyor ve Mart ayında bu pozisyonları artırdı.

Spekülatörler 21 Temmuz’da sona eren haftada 11,345 net kısa pozisyon tuttular. Altında düşüş görüleceği beklentisi ile açılan pozisyonlar yüzde 12 yükselerek 121,238 oldu.

Altın vadelileri, 1,073.70 dolar ile Şubat 2010’dan bu yana en zayıf seviyeyi görmesinin ardından geçtiğimiz hafta Comex’te yüzde 4.1 gerileyerek ons başına 1,086 dolara indi. En aktif fiyatlar Pazartesi günü 1,095.80 dolar seviyesindeydi. Geçen hafta MSCI Dünya Hisse Senedi Endeksi yüzde 2.1 düştü. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.