Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, 2015’in en uzun süreli haftalık rallisini kaydetmesinin ardından Çin’de ekonomik yavaşlamanın emtiada düşüşü tetiklemesi ile geriledi. Bu durum, dolarda yükseliş görüleceği iddiasıyla açtıkları uzun pozisyonları 4 ayın en yüksek seviyesine çıkaran hedge fonları için riskleri artırdı.

Dolar göstergesi, yukarı yönlü kanaldaki seyrini sürdürmesi ile birlikte zayıfladı. Bloomberg’in derlediği verilere göre gösterge, günlük teknik tabloda Haziran ayından bu yana yukarı yönlü bir trende ilerliyor. Bu da fiyatlardaki düşüşün sürdürülemez olduğuna işaret ediyor. Hedge fonları dahil olmak üzere büyük spekülatörler, üst üste beşinci haftada da doların önemli para birimleri karşısındaki yükseliş göstereceği iddiasını artırdı. Fed yetkilileri bu hafta bir araya gelerek ABD’de faiz artırımının gerçekleştirileceği tarihi görüşecek.

Singapur’daki Royal Bank of Scotland Group Plc stratejistlerinden Greg Gibbs, “Dolar, düşük emtia fiyatları ve Çin ve Asya’dan gelen zayıf büyüme göstergelerinin ABD ekonomisi ile şüphe uyandırmasından dolayı biraz zayıflamış olabilir. ABD ekonomisinin, Fed’in Eylül’de faizi artırmasına dayanabilecek kadar güçlü olup olmadığı değerlendiriliyor. Doların yukarı yönlü trendi, gelişen piyasalar ve emtia ihraç eden ülkelerin para birimleri karşısına sağlam. Ancak bu para birimlerinde sert düşüşler görülmesinin ardından biraz konsolidasyon görülmesi doğal olabilir” dedi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.4 gerileyerek Londra saati ile 10.35’te 1,205 puana geldi. Endeks Cuma günü 1,212.78 puan ile 19 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü ve geçtiğimiz 5 haftada yükseliş göstererek bu yılın en uzun süreli artış dönemini kaydetmişti.

Dolar yen karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 123.48 yenden işlem gördü. Dolar euro karşısında yüzde 0.8 gerileyerek 1.1069 euro oldu. Dolar Yeni Zelanda doları karşısında yüzde 0.2 düşüş ile 65.88 sente indi. Dolar Avustralya para birimi karşısında 72.84 sent seviyesinde yatay bir seyir izliyor.