Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Petrol, ABD’de üreticilerin hizmet veren sondaj kulesi sayısını artırması ile ayı piyasasında kayıpları koruyor. Hizmet veren sondaj kulesi sayısındaki artış, küresel arz fazlası sorununu şiddetlendirebilir.

Petrol vadelileri, geçtiğimiz hafta yüzde 5.4 gerilemesinin ardından New York’ta yüzde 1.3 geriledi. Baker Hughes Inc. verilerine göre hizmet veren sondaj kulesi sayısı, 21 yükselerek 659 oldu ve bu ay üçüncü kez haftalık artış gösterdi. ABD Emtia Vadeli İşlem Komisyonu verilerine göre spekülatörler Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) yükseliş görüleceği beklentisi ile açtıkları net-uzun pozisyonları 2 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine çektiler.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, arz fazlası sorununun süreceği işaretleri duraksıyor. ABD 30 yılın en hızlı üretimini gerçekleştirirken, OPEC’in öncü üyeleri de rekor seviyelerde petrol üretiyorlar. Bloomberg Emtia Endeksi geçtiğimiz hafta Eylül 2011’den bu yana en büyük düşüşü kaydetti ve 13 yılın en zayıf seviyesine indi.

Sydney’deki CMC Markets baş analistei Ric Spooner, “Piyasalardaki genel zayıflık talep ve güçlü dolar ile ilgili endişelerden kaynaklanıyor Petrol arz fazlası sorunu nedeniyle en çok zarar gören emtia arasında yer alıyor” dedi.

Eylül vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde Londra saati ile 11.47’de 63 sent düşerek 47.51 dolardan işlem gördü. Kontrat, Cuma günü 31 sent değer kaybederek 48.14 dolar ile 31 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 22 altında seyrediyor. Fiyatlar Haziran ayındaki zirve seviyeden yüzde 20’den fazla geriledi ve ayı piyasasına düştü.

Eylül vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 96 sent gerileyerek varil başına 53.66 dolardan alıcı buldu ve 20 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Fiyatlar geçtiğimiz hafta yüzde 4.3 düştü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 6.19 dolar seviyesinde.

(14:30'da güncellendi)