Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dai-ichi Life Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Yoshiki Shinke, Japonya ekonomisini son çeyrek dönemde daralmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Shinke, ekonominin zayıf tüketici harcamaları ve ihracattaki gerileme ile aşağı çekildiğini belirtti.

Shinke’ye göre dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi yıllık bazda yüzde 2.5 kadar daralmış olabilir. 9-22 Temmuz tarihleri arasında Bloomberg anketine katılan 25 ekonomistin tahminlerinin medyanı yüzde 0.8’lik bir büyüme öngörüyor. Japonya ilk çeyrekte yüzde 3.9’lik bir genişleme kaydetmişti.

Shinke, “Japonya ekonomisinin zayıf bir dönemde olduğuna şüphe yok. Sorun ekonominin daralıp daralmadığı değil, daralmanın ne kadar derin olduğu” dedi.

Japonya’nın sanayi üretimi Mayıs ayı itibarıyla sona eren 4 aylık dönemin 3 ayında geriledi, ihracat 2012’nin sonundan bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda’ya göre ekonomideki zayıflık bu çeyrek dönemde sürmeyecek. Kuroda 15 Temmuz’da yaptığı değerlendirmede ılımlı bir toparlanmanın süreceğini belirtti.

Japonya’nın ikinci çeyrek dönem büyüme verileri 17 Ağustos’ta açıklanacak