Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türk Lirası'nın kırılganlığı giderek artıyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan terör saldırıları ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin karşılık olarak IŞİD ve PKK hedeflerini vurması sonrası 2,75'i gören ve bugün 2,77'yi test eden kur, 2,7543 seviyesini aşarak kapanış bazında rekor seviyeye çıktı.

Dolar endeksi düşerken TL zayıflıyor

Türk Lirası'ndaki zayıflama, dolar endeksinin sert düşüşle 96.400 seviyelerine geldiği sıralarda gerçekleşiyor. Dolar/TL TSİ 21:10'da 2,7680 seviyesindeydi. Euro/TL aynı dakikalarda yatay seyrederek 3,0722 oldu. Öte yandan dolar/TL'deki 1 aylık volatilite de 15.24 seviyelerine kadar yükseldi. Türkiye'nin CDS'i de 228'e kadar gelerek 18 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

TL'de negatif ayrışma derinleşiyor

TL, bugün yaşadığı yüzde 1.3 civarındaki düşüş ile, gelişen piyasa para birimlerinin arasında en çok kayıp yaşayan ikinci konumda yer alıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 1.31 değer kaybeden Rus rublesi ise en fazla değer kaybeden para birimi konumunda. Macar forinti, Polonya zlotisi ve Romen leyinin de aralarında bulunduğu birçok gelişen ülke parası bugün yüzde 1'in üstünde değer kazandı. Dolar endeksi de yüzde 0.8'lik düşüşle 96.400 seviyelerinde.

Uzmanlar, terör saldırılarının yol açtığı güvenlik riskinin siyasi belirsizlikle birlikte Türk varlıklarını olumsuz etkilediğini ifade ediyorlar.

BloombergHT.com'a konuşan Odeabank Araştırma Müdürü Erkan Dernek, belirsizlik ve jeopolitik risklerin etkilerinin görüldüğünü ifade etti. Son dönemde TL’deki belirgin değer kaybı ve görece negatif ayrışmanın, yatırımcının ilgisinin azaldığına ve enflasyonist risklerin arttığına işaret ettiğini belirten Dernek şöyle konuştu:

"Mevcut konjonktürde Merkez Bankası’nın ilave likidite sıkılaştırmasıyla temkinli duruşunun yeterli olacağını düşünüyoruz fakat bu sürecin uzaması ve ilave belirsizliklerin olması durumunda makro temellere de sirayet edecek olumsuzluk ilerleyen aşamalarda Merkez Bankası’nın daha da sıkı para politikası izlemesine yol açabilir. Bu aşamada yatırımcı algısını iyileştirecek aksiyonlar ve temkinli para politikası duruşu ile makroekonomik risklerin sınırlandırılmasında yararlı olacaktır."

Phillip Capital Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen ise, siyasi belirsizliğin sürmesi ve Güneydoğu'da artan tansiyonun, Türk varlıklarındaki risk algısını ciddi bir seviyeye çıkaracağını ifade etti.

Türk varlıkları geçtiğimiz hafta sert satış yaşamıştı

Türk Lirası geçtiğimiz hafta, Amerikan dolarının bu hafta son bir aydaki en kötü performansı göstermesine karşılık, 7 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeleri görmüştü. Dolar/TL 2,75'e kadar çıkarken, Borsada da haftalık kayıp yüzde 5'i bulmuştu. TL'nin bu yılki kaybı yüzde 15.8'i bulurken, bu düşüş gelişen piyasa para birimleri arasındaki en kötü üçüncü performansa işaret ediyor.

BIST Bankacılık Endeksi geçen hafta, Mart 2014'ten bu yana en düşük seviyeyi görürken, MSCI Türkiye ETF'si de 15 ayın en düşük düzeyine gelmişti.

(21:10'da güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com