Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı gerçekten de Eylül ayı ile ilgili.

Fed yetkilileri, faiz oranlarını bu Çarşamba günü artırmaya hazır değiller ve bunu daha toplantıya girmeden biliyorlar. Ancak Eylül ayı toplantısı için böyle bir sonuca varmak mümkün değil. Nitekim, bu hafta yapılacak toplantıda yetkililer faizlerin Eylül’de artırılması ihtimalini değerlendirecekler ve tabii ki bu olasılık büyük ölçüde Fed’in enflasyon hedefine ulaşmadaki güvenine bağlı olacak. Fed yetkililer, enflasyon hedefine düşünülenden daha yakın olunduğunu hissediyor olabilir.

Geçtiğimiz hafta St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Eylül ayı toplantısının efektif olarak bir yazı tura olduğunu söyledi. Dolayısıyla piyasa katılımcıları çok geride değiller.

Peki diğer politika yapıcılar Eylül artırımı için yeterli ilerlemenin kaydedildiğine inanıyorlar mı?

Fed’in ilk faiz artırımı ile bakışı Haziran ayı toplantı tutanaklarına şöyle yansıdı:

“Komite’nin politikada normalleşmenin başlatılması kriteri göz önüne alındığında, biri hariç tüm üyeler, ekonomik büyümenin yeterince güçlü ve iş gücü koşullarının enflasyon hedefine ulaşılması için yeterince sıkı olduğuna dair daha fazla kanıt görme ihtiyacında olduklarını ifade ettiler.”

Bun ifade üçe bölündüğünde büyüme, istihdam ve enflasyon maddeleri ortaya çıkıyor. İlk noktada, FOMC’un Haziran ayı toplantısını takip eden birkaç haftada gelen veriler ekonomik aktivitenin sıkı seyri koruduğunu göstermişti. Atlanta Fed’in GDPNow göstergesi ılımlı bir yükseliş gösteriyor. Politika yapıcılar bu rakamlara bakarak ilk çeyrekteki zayıflığın büyük oranda geçici olduğunu görüp rahatlayabilirler. Buna ek olarak Avrupa’daki yetkililer, Yunan krizi ile ilgili risklerin azalmasını sağlayan bir anlaşmaya vardılar. Bu da faiz artırımı önündeki bir engelin kalkmasını yardımcı oldu. Ancak Çin ile ilgili endişeler hala sürüyor. Yine de sonuç olarak Haziran ayındaki toplantıdan bu yana büyüme görünümü ile ilgili endişeler bir şekilde hafifledi ve Fed’in Eylül ayını gözden geçirme isteği arttı. Benzer bir şekilde iş gücü piyasası verileri, ilk çeyrek dönemdeki zayıflığın ardından toparlanma gösterdi.

İkinci olarak Fed enflasyonun diğer göstergelerine işaret edecek. Fed tercih ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonunun zaman içinde hedefe yöneleceği belirtilecek. Çekirdek tüketici fiyat endeksi, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin üzerinde seyrediyor.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, 3 aylık bazda hedefe ulaşmaya yaklaşıyor bu da politika yapıcıların 2015’in ikinci yarısının olumlu geçtiğini ifade etmeye teşvik edebilir.

Sonuç olarak bu haftaki toplantıda politika yapıcılar ilk faiz artırımının ne kadar uzak olduğunu hesaplayacak. Yukarıda yapılana benzer bir analiz ile son FOMC toplantısından bu yana bu mesafenin kısaldığı sonucuna varılabilir.