Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Fed politika yapıcılarının iki gün sürecek toplantılarına bugün başlayacak olmalaraı ile birlikte, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de faiz artırımının zamanlamasına çevirmelerinin ardından, kayıplarını beş yılın en düşük seviyesi yakınında koruyor.

Spot altın fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 09:17'de ons başına 1,094.46 dolarda kaldı. Altın geçen hafta, Fed'in faizi bu yıl artıracağı spekülasyonunun güçlenmesinin, yatırımcısına faiz ödemediği için diğer rakipleri karşısında altının cazibesini azaltmasının etkisi ile, 1,077.40 dolara kadar düşerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Fed politika yapıcıları, iki gün sürecek toplantılarına bugün Washington'da başlıyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Fed'in bu toplantısında faiz artırımına gitmesini beklemezken, Eylül ayındaki toplantıda faiz artırımı olasılığını yüzde 50 civarında görüyor.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Eylül ayındaki toplantının faiz artırımı getirip getirmeyeceğini görmek için sabırla bekleyeceğiz," dedi ve "Bu toplantıya yaklaşırken, dolar muhtemelen faiz artışı algısı ile yükselecek ve bu durum altın fiyatları için iyi olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Citigroup Inc. Pazartesi günü üç aylık altın fiyat tahminini düşürürken, Macquarie Group Ltd., Cuma günkü değerlendirmesinde, altının bir meta olarak ve para birimlerine alternatif olarak cazibesini kaybettiğini belirtti. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, beş hafta art arda yükseldikten sonra, Salı günü fazla değişmedi.

Dövizde Güvenlik

Lennox'a göre, Şanghay Bileşik Endeksi'nin Pazartesi günü son sekiz yılın en hızlşı düşüşünü gerçekleştirmesi ile birlikte Çin hisse senetlerinde görülen satış dalgasının da altın için muhtemelen talebi azaltmakta olduğunu söyledi ve " İnsanlar, riskli varlıklar yerine, para birimleri ve sabit getirili menkul değerlerin güvenliğine yöneliyor" yorumunda bulundu.

En fazla açık pozisyona (open interest) Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,094.10 dolara geriledi. Bu kontrat geçen hafta yüzde 4.1 düştü ve Cuma günü 1,073.70 dolara inerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Spot gümüş yüzde 0.5 yükselerek ons başına 14.6299 dolara kadar çıktıktan sonra 14.5976 dolara geldi. Platin, 20 Temmuz'da altı yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, fazla değişmeyerek ons başına 983.03 dolarda kaldı. Palladyum, geçen hafta Ekim 2012'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 615.25 dolara çıktı.