Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, finans piyasalarının yıldızı haline geliyor. Gerileyen emtia fiyatları ve hisse senetleri, enflasyonun deflasyona döneceği endişesi yaratıyor.

Bloomberg Dünya Tahvil Endeksi’ne göre ABD tahvilleri Temmuz’da yüzde 1 getiri sağladı ve Ocak ayından bu yana en büyük yükselişi kaydetmeye hazırlanıyor. Bloomberg Emtia Endeksi’nin bu ay yüzde 10 gerilemesi ile birlikte ABD Hazine tahvilleri, endeksi 3 yıldan bu yana en yüksek seviyede aşmış durumda.

Petrol geçtiğimiz 12 yılda yüzde 50’den fazla değer kaybederek dünyanın en büyük ekonomisi ABD enflasyonun ortadan kaybolacağı endişesi yaratıyor. 1 yıl vadeli ABD tahvil faizi ile benzer vadeye sahip Enflasyon Korumalı ABD Hazine Tahvil faizi arasındaki fark eksi yüzde 0.23 yüzde puan ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu fark, traderların tüketici fiyatı beklentilerinin göstergesi olma özelliği taşıyor.

Bu duruma hisse senetlerindeki düşüş de eklendiğinde yatırımcılar güvenli varlık olarak görülen ABD tahvillerine yöneliyorlar. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Temmuz ayında yeniden yatırım yapılmış temettüler de dahil olmak üzere yaklaşık yüzde 1 geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi Pazartesi günü yüzde 8’den fazla geriledi.

Tokyo’daki Fukoku Mutual Life Insurance Co. sabit getiri müdürü Yoshiyuki Suzuki, “Para tahvil piyasasına geliyor. Emtia fiyatlarının daha da düşeceğinden korkuyorum. Petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı dezenflasyon mevcut” dedi.

ABD Hazine tahvilleri, geçtiğimiz 5 günde yükselmesinin ardından Salı günü düşüş gösterdi. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizi 2 baz puan yükselerek Tokyo saati ile 12.35’te yüzde 2.24 seviyesine geldi. Mayıs 2025 vadeli yüzde 2.125 faizli tahvili fiyatı 7/32 veya 1,000 dolar nominal değerde 2.19 dolar gerileyerek 98 31/32 oldu.

Suzuki, 10 yıl vadeli tahvil faizinin yüzde 2.50’ye çıkması durumunda alım planladığını söyledi.

Deflasyon, fiyatlardaki genel düşüş anlamına geliyor. Dezenflasyon ise enflasyonun yavaşlaması anlamı taşıyor. İkisi de tahviller için pozitif. Çünkü tahvillerin sabit ödemelerinin çekiciliğini artırıyor.