Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

İngiltere’nin ekonomik büyümesi, ikinci çeyrek dönemde hız kazandı, Büyümedeki artışta işletme hizmetleri ve finansın güçlenmesi ve Kuzey Denizi üretimini yükselmesi etkili oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 0.7’lik artış göstererek üst üste 10. çeyrek dönemde de genişleme kaydetti. Bir önceki üç aylık dönemde yüzde 0.4’lük bir yükseliş görülmüştü. Büyüme verisi, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanını karşıladı.

Açıklanan veri, toparlanmanın dengesiz ilerlediğine işaret ediyor. Büyüme, dominant olan hizmet sektörü ile yön buluyor. Hizmet sektöründe büyüme yüzde 0.7’ye hızlandı. Öte yandan petrol ve gaz, sanayi üretiminin ikinci çeyrekte yüzde 1 artmasına yardımcı oldu. Böylece üretim 2010 sonundan bu yana en büyük yükselişi gösterdi. İmalat sanayi yüzde 0.3 geriledi. İnşaat sektörü değişiklik göstermedi.

Ulusal İstatistik Kurumu baş ekonomisti Koe Grice, “2015’in ilk çeyreğinde yaşanan yavaşlamanın ardından genel GSYH büyümesi geçtiğimiz iki yılın tipik seviyelerine geri döndü” dedi.