Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki günlük toplantısının ardından Çarşamba günü Washington saati ile 14.00’da (TSİ 21.00’da) para politikası kararını açıklayacak. Kararda dikkat edilmesi gereken önemli konular şöyle:

--Eylül Sinyali

Bloomberg anketine katılan ekonomistler bu hafta bir faiz artırım kararı alınması ihtimali görmeseler de yatırımcılar FOMC açıklamasını Eylül ayı için dikkatle inceleyecekler. Yatırımcılar, politika yapıcıların Eylül’de harekete geçmeye istekli olup olmadıklarını anlamaya çalışacak. Ankete göre Eylül’de faizin artırılması ihtimali yüzde 50 seviyesinde.

New York’taki UBS Securities LLC ABD ekonomisti Drew Matus, “Temmuz’un önemli olmasının tek nedeni, Eylül’den hemen önce olması. Hikaye, politika yapıcıların bu durum hakkında ne kadar iletişime geçmek istediği ile ilgili” dedi.

Fed yetkilileri Haziran ayındaki toplantıda çeyrek dönemlik tahminlerini güncellemişlerdi. 17 komite üyesinin tahminlerinin medyanı, bu yıl iki faiz artırımının uygun olacağına işaret etmişti.

--Görüş Ayrılığı

New York’taki JPMorgan Chase & Co. baş ABD ekonomisti Michael Feroli’ye göre Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker’ın faiz artırımından yana oy kullanması FOMC katılımcıları arasında faizlerin sıfırdan yukarı çekilmesi ile ilgili geniş bir istek olduğunun işareti olabilir.

Feroli, “Lacker bir şahin ancak görüşlerinden aşırı değil. Zaten yılın şimdiye kadar olan bölümünde fikir ayrılığına düşmekten uzak durdu” diye konuştu. Fed, 2006’den bu yana gösterge faiz oranında artırım gerçekleştirmedi.

--Yellen ‘in Konuşması

Fed Başkanı Janet Yellen, 15 Temmuz’da ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ekonominin politika yapıcıların beklediği gibi gelişme göstermesi halinde gösterge federal fon oranının bu yıl içinde bir zamanda artırılmasının uygun olabileceğini söyledi. Gösterge federal fon oranı 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tutuluyor.

--İşgücü Piyasası

New York’ta bulunan Decision Economics Inc. CEO’su Allen Sinai, “İşgücü piyasası daha iyi durumda ancak yeterince iyi değil. Yüzde 5.3 seviyesindeki işsizlik oranı katılımcıların normal olarak gördüğü seviyeye yakın olsa da FOMC’un pozisyonu bu olacak” değerlendirmesini yaptı.

Sinai, “İş gücü piyasası iyileşme gösteriyor ama tam istihdamda değiliz. Mesaj henüz oraya varmadığımız yönünde olacak” dedi.

Yellen, Kongre’de yaptığı konuşmada, “İstihdam göstergeleri doğru yönde bir trend izliyor. Ancak düşük katılım oranı, fazla sayıda insanın iş aramadığına işaret ediyor. İstihdam piyasası daha güçlü olsaydı bu insanlar iş ararlardı. Ücret artışları ivmelenme sinyali verdi ancak hala iş gücü piyasasındaki gevşeklik ile uyumlu bir seyir izliyor” diye konuştu.

--Enflasyon ve emtia

New Jersey’deki Stone & McCarthy Research Associates analistlerinden Terry Sheehan, “FOMC, gıda hariç enflasyon ve enerji fiyatlarına daha fazla vurgu yapabilir. Özellikle petrol ve diğer emtia fiyatlarında son haftalarda görülen düşüşler dikkate alındığında bu beklenebilir” ifadelerini kullandı.

FOMC, Haziran ayı toplantı tutanaklarında, “Enflasyon, Komite’nin uzun vadeli hedefinin altında seyretmeye devam ediyor ve kısmen enerji fiyatlarındaki önceki düşüşleri ve enerji dışı ithalat fiyatlarındaki gerilemeyi yansıtıyor. Ancak enerji fiyatları istikrarlaşmışa benziyor” ifadelerini kullanmıştı. Fed yüzde 2’lik bir enflasyon hedefliyor.

Haziran ayından bu yana Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) fiyatı yaklaşık yüzde 20 düşüş gösterdi. Bloomberg Emtia Endeksi yaklaşık yüzde 8 geriledi.

Sheehan’a göre bu değişimlere rağmen Fed’in kullandığı dil Haziran ayındakine çok benzer olacak.

--Risk Dengeleri

Johns Hopkins Üniversitesi profesörlerinden John Wright, “Açıklamanın Komite’yi faiz artırımına yakınlaştırdığı sinyali, risk dengelerinin ifade edilmesinde değişiklik yapılmasından alınabilir” dedi.

16-17 Haziran toplantı tutanaklarında FOMC, ekonomik faaliyet ve iş gücü piyasası görünümüne karşı riskler görmeye devam ettiğini ve bu risklerin dengelenmeye yakın olduğunu belirtmişti.

Wright, “Komite, faiz artırımına yaklaştığı sinyali vermek için bu cümleden “yakın” kelimesini kaldırabilir” dedi.