Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Sakinlik altın piyasasına geri dönüyor.

Fiyatların son beş yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden olan 10 günlük satış dalgasının ardından, baskı gevşemeye başladı. Altın vadeli kontratları son beş günde kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı ve bugün New York Comex piyasasında fazla değişmeyerek, New York saati ile 06:19'da ons başına 1,096.80 dolarda kaldı.

Kopenhag'da Danske Bank A/S analisti Jens Pedersen, "fırtınanın ardından sakin bir dönemdeyiz," dedi ve "Şimdi Fed toplantısının ardından kötü havanın yeniden başlayıp başlamayacağını göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Altın Temmuz ayında, Çin'de talebin zayıflamakta olduğu endeişeleri ve ABD2nin yakın zamanda faiz artırımına gidebileceği beklentisi ile yüzde 6.4 düştü ve son iki yılın en hızlı aylık düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. Bloomberg'in anketine katılan 16 analist ve traderın tahminlerinin ortalamasına göre, altın Ocak ayından önce 984 dolar seviyesine inebilir.

Fed politika yapıcıları iki gün sürecek toplantılarına Salı günü başladı ve yetkililerin bugünkü toplantının ardından yapacakları açıklama, sıkılaştırmaya ne zaman başlayacaklarına ilişkin bazı işaretler verebilir. Ekonomistler, Bloomberg'in 22 Temmuz'da gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına göre, bu toplantıdan faiz artırımı çıkmasını beklemiyor, ancak Eylül ayında faiz artırımı şansını yüzde 50 görüyor.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, son yedi günde ortalama 270,477 altın kontratı el değiştirdi ve bu Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeyi iaşret ediyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son dokuz günde azaldı. Varlıklar 15 Temmuz'dan bu yana yüzde 3.1 düşerek son iki yılın en hızlı kaybını yaşadı ve Salı günü itibariyle 1,539.4 tona geldi.

Eylül vadeli palladyum yüzde 0.5 yükselerek ons başına 624.85 dolara çıktı. Gümüş ve palladyum fazla değişmedi.

(14:10'da güncellendi)