Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, Çin’in hisse senedi piyasasındaki gerileme ve emtia fiyatlarının serbest düşüşe geçmesi ile 15 yılın en düşük seviyesine geriledi. Küresel ekonomi emtia fiyatlarının düşmesi ve Çin piyasasından olumsuz etkileniyor.

Financial Times'ın haberine göre Brezilya, Rusya ve Kolombiya gibi ham madde ihracatçıları, emtia fiyatlarındaki düşüşten en ağır darbeleri aldı. Petrol, bakır ve demirdeki değer kaybı bu hafta da hafiflemeksizin devam etti. Brent petrol, Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Söz konusu türbülansın, Fed’in faiz artırımının ardından şiddetlenmesi bekleniyor. Fed’in faiz oranlarını sıfıra yakın seviyeden yukarı çekmesi gelişen piyasalarda soğutucu bir etki yaratabilir.

Morgan Stanley gelişen piyasa stratejisti James Lord, “Fed her var olan bir risk. Güçlü ekonomik verilere bağlı olarak ABD’nin ilk faiz artırımı ile ilgili beklentilerde değişiklik olması volatiliteyi daha da artırır” dedi.

Dözvi piyasaları yatırımcı güvenini öncü göstergesi olarak görülüyor. Dolayısıyla Döviz piyasalarında düşüş görülmesi hisse senedi ve tahvil piyasalarında daha derin bir satış dalgasının gelmesi ihtimalini artırıyor. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 10.9 geriledi. Brezilya, Türkiye ve Rusya gibi gelişen ekonomilerde hükümet ve kurumsal borçlanma maliyetleri yükseldi.

RBS’den Alberto Gallo, “Yeni risk Çin finans piyasalarındaki devam eden volatilitenin küresel sermaye piyasalarında bir reaksiyonu tetiklemesi” dedi.

Brezilya reali bu yıl yüzde 22, Kolombiya pesosu yüzde 17 değer kaybetti. En çok işlem gören gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki hareketlerini takip eden JPMorgan Gelişen Piyasa Para Birimi Endeksi, 1999’dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Bulaşıcılık sadece emtia ihracatçıları ile sınırlı değil. Türk Lirası bu yıl yüzde 15’ten fazla geriledi. Ülkede politik belirsizlik sürerken, Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı mücadele veriliyor.