Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

2008 finans krizi ile IMF’de yaşanan dönüşüm başekonomistliğe Barack Obama’nın ekonomi danışmanlarından Maurice Obstfeld’in atanmasıyla yeni bir soluk kazanacak. IMF’in yeni Başekonomisti Maurice Obstfeld’in fikirleri ileride IMF-Almanya karşılaşmasının özellikle cari denge ve Euro Bölgesi konularında daha sık yaşanacağına işaret ediyor.

IMF, Oliver Blanchard'dan boşalacak başekonomist pozisyonuna Maurice Obstfeld'i atayarak Almanya ile yakın gelecekte almanya ile karşı karşıya geleceğinin işaretini verdi.

Akademik platform Repec tarafından en çok atıfta bulunan ekonomistler arasında gösterilen Berkeley profesörü Maurice Obstfeld'in görüşleri Almanya'nın son dönemdeki duruşu ile çelişiyor.

Obsfeld'in özellikle Euro Bölgesi hakkında görüşleri çarpıcı. Maurice Obstfeld, Euro Bölgesi için mevduat sigortası kurumunu da içinde barındıran merkezi bir bankacılık birliği kurulması gerektiğini savunuyor. Bu görüşe Almanya'nın uzun süredir muhalefet ettiği biliniyor.

Obstfeld kemer sıkma konusunda da Almanya'ya karşı pozisyonda yer alıyor. Özellikle resesyon dönemlerinde harcamaların kısılıp vergiler artırılırken dikkatli olunmasını öneren Obstfeld'e göre resesyon döneminde kemer sıkmak resesyonu derinleştirebilir.

Ülkelerin dış dengeleri ile yazdığı makalelerle de şöhret kazanan Obstfeld, aşırı cari fazlanın cari açık kadar tehlikeli olduğunu vurgulayarak bu konuda da Almanya'yı sıkıştıracağının işaretini veriyor.

American Economic Association’da 2012 yılında verdiği bir derste Obstfeld doğrudan Almanya’nın ismini de telaffuz ederek "Almanya fazla vermesine rağmen sermaye akımı volatilite etkisinden kendini kurtaramamıştı" demişti.

Obstfeld herhangi bir parasal birlik gibi Euro Bölgesi'nin de üçlü çelişki yaşadığına dikkat çekerek Almanya'yı uyarıyor. Obstfeld’e göre parasal birliklerde hem uluslararası finans entegrasyonunu ve finansal istikrarı, hem de ulusal mali bağımsızlıkları temin etmek mümkün değil. Obstfeld buna çözüm olarak güçlü bir politik birliği öneriyor.