Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan krizinden kaynaklanan riskler para yöneticilerini geri dönmekten alıkoyuyor.

Para yöneticileri ile yapılan görüşmelerden yatırımcının Yunanistan’a geri dönüşünün yavaş olacağı sonucu çıktı. Ülkede uygulanan sermaye kontrollerinin kaldırılması değerlendirilse de yatırımcı ilgilenmiyor gibi görünüyor. Yunanistan tahvilleri yatırım yapılabilir notun altındaki seyri sürdürürken, ülkede gerçekleştirilmesi gereken reformlar erken seçime gidilmesi ile baltalanabilir.

Yunanistan borçlarının yeniden yapılandırılması konusu üçüncü kurtarma programı müzakerelerinde görüşülürken, yatırımcıların cesareti kırılıyor. Ancak öte yandan Yunanistan krizine maruz kalan fonlar bu belirsizlik döneminde pozisyonlarını koruyorlar.

Yunanistan'ın tahviller için olan elektronik ikincil piyasası 29 Haziran’dan bu yana kapalı. Hükümet bu tarihte sermaye kontrolleri uygulanması kararı almıştı. Hisse senedi piyasası da kapalı ancak Avrupa Merkez Bankası’nın Salı günü Yunanistan’ın işlem kuralları teklifini kabul etmesi ile yeniden açılmaya bir adım yaklaştı.

Yatırımcılar Yunan varlıkları için ne söylüyor?

Invesco

Fon yöneticisi Nicholas Wall 27 Temmuz’da verdiği röportajda, “Yunan tahvillerinde nötrüz” dedi. Invesco politik riskler olduğunu belirtiyor ve uygulamaya yönelik riskler görüldüğünü ifade ediyor. Bu da Invesco’yu Yunan tahvillerinde bu noktada büyük pozisyonlar almaktan alıkoyuyor.

Wall, “Mevcut koalisyon sabit olmayabilir. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras reformları geçirebilecek en iyi yetkili ve istifa ederse reformlara yönelik riskler yeniden yükselir” diye konuştu.

Fidelity

Analist Dierk Brandenburg, 21 Temmuz’da, “Fidelity, Yunanistan tahvil varlıklarını yaz aylarında sabit bir şekilde korumayı planlıyor” dedi. Şirket, ülkenin kreditörleri ile yaptığı müzakereler süresince varlıklarını korudu. O dönemde piyasalar kolayca paraya dönüşemiyordu.

Brandenburg, “Yunanistan’ın durumu şu an daha iyi. Ancak yatırımcılar büyük pozisyonlar almaktan uzak duracaktır. Temmuz ve Ağustos’ta tahvil piyasasında likidite sıkıntısı yaşanıyor. Yunanistan tahvilleri, ülkenin Euro Bölgesi’nde kalma kararından destek buluyor. Ancak en önemli soru yapısal reformların uzun vadeli büyümeye öncülük edip etmeyeceği” dedi.

Greylock Capital Management

Yatırım yetkililerinden Diego Ferro, 20 Temmuz’da, “Greylock Yunan tahvil varlığını 5 Temmuz referandumunun ardından artırdı. Yunanistan’da durum normalleşiyor ve ülke kısa vadeli yükümlülüklerini yerine getirmek için ihtiyacı olan parayı alıyor. Tahvil eğrisi ters olduğu sürece Yunan tahvilleri ucuz olacak. Çünkü ülke yakın zamanda temerrüde düşmeyecek. Ancak Yunan tahvillerinde volatilite erken seçime gidilmesi halinde artar” ifadelerini kullandı.

Ferro, “Yunanistan’ın tahvil piyasasında likidite ülkenin kreditörleri ile anlaşmaya varmasının ardından yükseldi. Bundan önce işlem yapmak çok zordu” şeklinde konuştu.