Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Fransız enerji şirketi Total, İngiltere'nin Kuzey Denizi'nde yer alan Laggan -Tornmore projesindeki yüzde 80 hissesinin yüzde 20'sini İngiliz enerji şirketi SSE'ye 565 milyon sterlin (876 milyon dolar) karşılığında satıldığını duyurdu.

Total'den yapılan yazılı açıklamada Shetlands'in yaklaşık 140 kilometre batısında yer alan Laggan - Tormore derin su projesindeki yüzde 20 hissesinin, merkezi Perth'de bulunan İngiliz enerji şirketi SSE'ye satılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Total'in satışı konusunda anlaşmaya vardığı bölgenin içerisinde Laggan, Tormore, Edradour ve Glenlivet adlı doğalgaz sahaları yer alıyor.

Taraflar arasındaki satış anlaşmasının resmi makamlarca onaylanmasının ardından Total'in Laggan - Tornmore projesindeki payı yüzde 80'den yüzde 60'a gerilemiş olacak.

Total'in Keşif ve Üretim Başkanı Arnaud Breuillac hisse devrine ilişkin olarak, "Hisse satışımız Total'in portföy yönetim stratejisi ile uyumlu. 2015 yılı içerisinde yaklaşık 5 milyar dolarlık varlığın elden çıkarılması hedefleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Total 1962 yılından beri İngiltere'nin enerji projelerinde aktif şekilde pay sahibi bulunuyor.

İngiltere'de 2014 yılında yaklaşık günlük 89 bin varil petrol üretimi gerçekleştiren şirketin bu ülkedeki offshore üretiminin yüzde 90'ı Kuzey Denizi'ndeki Alwyn- Dunbari ve Elgin- Franki bölgelerinde yapılıyor.

Son olarak yakın zamanda Kuzey Denizi'nde Laggan-Tornmore bölgesindeki sahalarda da keşif ve üretime başlayarak üçüncü en önemli sahayı oluşturan Total'in 2015 sonunda İngiltere'nin en büyük doğalgaz ve petrol üreticisi olması bekleniyor.

AA