Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin talebi üzerine bugün saat 15.00'te olağanüstü toplanarak,  "toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge"yi görüşmeye başladı.

Genel Kurul'un önerge görüşmesini kapalı oturumda yapması, ayrıca geçen dönem Çözüm Süreci konusunda Araştırma Komisyonu Raporu bulunması, TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesindeki alt komisyonun terör olayları ve sonuçlarıyla ilgili çalışma yapması nedeniyle yeni bir komisyon kurulmaması bekleniyor.

Şafak Pavey: Bu vatan hırslarımızdan daha değerli

Oturumu yöneten CHP Meclis Başkanvekili Şafak Pavey, yaptığı konuşmada "İnsanlarımız, öfkelerimizden, nefretlerimizden daha kıymetliler. Çünkü bu vatan hırslarımızdan çok daha değerli. Biz varlıklarımıza bir şey katmak için değil, varlıklarımızla bir şey katmak için yüce Meclis'teyiz. Oldukça hassas günlerdeyiz. Siyasi şiddet, toplumsal huzursuzluk bize her zamankinden çok daha acil, sağduyu ve mantığa çağırıyor. Felaketin neye benzediğini unutanlara, su satmak için yangın çıkarmak fikri cazip gelebilir. Fakat yangın bir felakettir. Ve felaketten kar umanları da kül eder. Alternatif hafızalar ülkesi olmaktan vazgeçip, sadece ortak hafızamızı takip etsek düzlüğe çıkabileceğimizi düşünüyor, inanıyor ve güveniyorum. Toplumumuza borçlu olduğumuz davranışlarımızı, ahlaki sorumluluklara göre düzenleyeceğimizden kuşkum yok. Ve bunu kendi adıma da taahhüt ediyorum. Yüce Meclis'in değerli milletvekillerini saygıyla selamlıyor, TBMM'nin 90. birleşimindeki gündeme geçiyorum" dedi.

Bülent Arınç: Çözüm süreci Türkiye'nin son şansıdır

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hükümet adına açıklama yaptı. Arınç'ın konuşmasından öne çıkanlar şunlar oldu:

“Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım, hepinizi saygıyla selamlıyorum. CHP grubu adına olağanüstü toplantı ve Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasıyla ilgili teklifi görüşmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Görüşmelerimizin verimli olmasını diliyorum. Özellikle son günlerde yaşanan kalplerimizi kanatan, vicdanlarımızı sızlatan acı olayların henüz içerisinde bulunduğumuz adli ve idari soruşturmaların devam ettiği bir zamanda hükümetimizin terörle, teröristlerle topyekun mücadele kapsamında yaptığı çalışmalar içerisinde konunun görüşülmesine zaruret hasıl olmuştu. Bunu CHP grubu yerine getirdi, onun için teşekkür ediyorum. Komisyon kurulabilir korumayabilir bunlar sizlerin değerli oylarınızla belli olacaktır.

Son günlerde yaşanan olayları hepimiz acı ile karşıladık ve tepkimizi verdik.  Ayrıntılarını biraz sonra vereceğim şiddet olayları kapsamında ülkemizde bir üzüntünün hakim olduğunu söyleyebilirim. Memleketini seven herkes üzüntülü ve tepkilidir. Meclis olarak bunu görüşmek hepimizin göreviydi. Bu günkü konumuz ülkemizde giderek artan terör olaylarını nedeni araştırmak ve engellemek için meclis komisyonunun kurulmasını içeriyor. Bu konuda iki rapor vardır. İnsan hakları inceleme komisyonunun hazırladığı bir rapordur. Bu Şubat 2013’tedir.  Yine aynı dönemde Kasım 2013 tarihli meclis araştırma raporumuz var.   Bunun ayında geçtiğimiz dönemde 10 Temmuz 2014 tarihli terörün sona erdirilmesi maddeli kanun hazırlanmış ve resmi gazete yayınlanmıştır.

Terör operasyonlarında 1061 kişi gözaltına alındı, 156 kişi serbest bırakıldı. PKK ve DHKP-C'ye yönelik operasyonlarda 847 kişi gözaltına alındı. DAEŞ'e yönelik 136 kişi gözaltında alındı, 31 tutuklu var. Kırılma noktalarından biri 6-8 Ekim olaylarıdır. HDP'li siyasilerin tehditkâr açıklamaları süreci istismar etti. Tüm terör örgütlerine karşı geniş kapsamlı operasyon yapılıyor. Hükümetimiz DAEŞ'i 2013 yılında terör örgütü olarak ilan etti. Çözüm süreci Türkiye'nin son şansıdır.

Osman Baydemir: Çatışmalara dur diyelim

HDP adına açıklama yapan Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir şunları söyledi:

“Yaşadığımız acılar son acımız olsun diyorum. Tek bir kardeşimizin hayatımızı yitirmesini istenmiyorsak irade meclistir. Çatışmalara dur diyelim. Barış zeminine dönüşten başka çaremiz yok. Ceylanpınar’da katledilen polisler kardeşimizdir. Misliyle yanıt vermekle sorunu çözemeyeceğiz. Elele vererek toplumun tek bir ferdinin hayatını kaybetmeyeceği zemini inşa edelim. Sayın Davutoğlu’nun ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın yaptığı konuşma barışa suikast girişimidir. Gelin HDP olarak şiddet, 'Savaş kimden gelirse gelsin hep birlikte sizin savaş yapmanız izin vermeyeceğiz' diyelim”

Ümit Özdağ: İş çığırından çıkmıştır

MHP Grubu adına Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ şu şekilde konuştu:

Ortadoğu'daki savaşın dalgaları Türkiye'ye vuruyor. MHP, AKP'yi birçok kez uyarmıştır. İş çığırından çıkmıştır. İşleri çığırından çıkaran PKK ile müzakere ve dış politikadır. Güvenlikçi politikaların öncü isimleri AKP döneminde yargılandı. Müzakere olursa terör örgütü muhatabınız olur. Çıkar yol tekrar terörle mücadele stratejisinin benimsenmesidir. Esad'ı devirmek tutku olunca Suriye'de PKK'nın önü açıldı. Suriye gibi ülkelerde rejim yıkılırsa devlet de yıkılıyor. Bu politika Türkiye'yi Pakistanlaştırdı. Türkiye'de Selefi cihatçı bir gelenek oluşuyor. Kürtler ve Zazalar bizim öz kardeşimizdir. MHP'nin HDP'ye tavrı şehitlerimizden dolayı, demokrasiye bağlılığımızın sonucudur. HDP'nin bugün yaptığı sahte barış çağrılarına inanmıyoruz.

Levent Gök: Tüm partilerin ortak dayanışmasını talep ediyoruz

CHP adına araştırma komisyonu kurulmasını öneren Grup Başkanvekili Levent Gök şunları ifade etti:

“Bütün Türkiye bugün bizi izliyor. Tam da terörizmin amacına hizmet eden konuşmalar yapılıyor. Terör karşısında bütün partiler birlikte olmayacak da ne zaman biz beraber olacağız. Bu üslup nedir böyle? Teröristler bizi kıs kıs gülerek izliyorlar. Bugün terörün sorumlusu siyasi iktidar, AKP hükümetidir. IŞİD tehlikesini 4 yıldır anlattık, dinlemediniz. IŞİD tehlikesine karşı perşembenin gelişi çarşambadan bellidir diye siyasi iktidarı uyardık. IŞİD denen tehlike sınır ötesinde değil sadece sınırın içinde de var. IŞİD'i işitmediniz değerli milletvekilleri. Kürt sorununun çözümünün adresi TBMM'dir. Tüm partilerin ortak dayanışmasını talep ediyoruz”

Habertürk