Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışını değerlendirdiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sona erdi. Banka, beklendiği üzere politika faizini yüzde 0 - 0,25 seviyesinde bıraktı. Toplantının ardından açıklanan raporda, Fed'in faiz oranlarını değiştirmediği ifade edildi.

Faiz oranını sabit tutma kararının oy birliği ile alındığı FOMC toplantısında, istihdam piyasasındaki iyileşmenin olumlu olduğu ve sağlam temellere dayandığı ifade edildi. FOMC raporunda, istihdam piyasasındaki genel görünümün neredeyse dengeye geldiği de belirtildi.

Fed yetkilileri, işgücü piyasasındaki gevşekliğin azaldığını, bu doğrultuda daha fazla gelişme olasılığının bulunduğunu ekleyerek, sabit yatırımların ve net ihracatın zayıf kaldığını vurguladı.

Enflasyondaki artışın ise yeterli düzeyde olmadığını ifade eden Fed yetkilileri, enflasyonun orta vadede yükselmesine ilişkin beklentiyi tekrar ederek; tüketici harcamalarının ılımlı düzeyde ve konut piyasasının daha fazla gelişmeye açık olduğunu ifade etti.

Öte yandan Fed, faizleri arttırmak için yeterli düzeyde emin olunması gerektiğini de tekrarladı. Fed Başkanı Janet Yellen, 15 Temmuz’da ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ekonominin politika yapıcıların beklediği gibi gelişme göstermesi halinde gösterge federal fon oranının bu yıl içinde bir zamanda artırılmasının uygun olabileceğini söylemişti.

New York'taki Barclays Plc başekonomisti Michael Gapen, "Komite faizleri bu yıl içinde arttırma olasılığına açık kapı bıraktı. İşgücü piyasasında daha fazla iyileşme gerektiğini ifade ettiler, Eylül veya Aralık opsiyonu hala muhtemel görünüyor" yorumunu yaptı.

ABD ekonomisinin son aylarda ılımlı derecede büyümeyi sürdürdüğü belirtilen bildiride, işgücü piyasasındaki iyileşmenin de güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlikle sürdüğü kaydedildi.

Tüketici harcamaları ve konut sektörünün de güçlenmekte olduğuna işaret edilen bildiride, enflasyonun ise önceki dönemlerde gerileyen enerji fiyatları nedeniyle hala Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyrettiği vurgulandı.

FOMC'nin politika faiz oranını değiştirmeme kararını, oy birliğiyle aldığı toplantının bildirisinde, şu ifadelere yer verildi:

"Komite, federal fon faiz oranını, tam istihdam ve fiyat istikrarında kaydedilen ilerlemeyi desteklemek için yüzde 0-0,25 aralığındaki mevcut seviyesinde tutmanın uygun olduğu görüşünü teyit etti. Komite, bu oranı ne kadar süre koruyacağına, tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerine yönelik ilerlemeyi değerlendirerek karar verecek. Bu değerlendirme, işgücü piyasasına ilişkin şartlar, enflasyon göstergeleri ve beklentileri, finansal ve uluslararası gelişmeleri de içeren birçok veriyi göz önüne alacak."

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artışına başlama kararının alınabileceği bu toplantının ardından basın toplantısı düzenleyecek.

Öte yandan, ekonomistler, temmuz ayı toplantı bildirisinin önceki metinlere çok yakın olduğuna dikkati çekti. Ekonomistler, FOMC'nin faiz artışına eylül toplantısıyla başlayıp başlamayacağı konusunda temkinli olduğunu ve bu nedenle net bir ipucu vermediğini belirtti.