Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:05'te güncellendi)

Dolar, faiz artırımı için durumu güçlendirmesi beklenen ABD büyüme verisi öncesi, gelişen piyasa para birimleri karşısında güçlendi. Teknoloji ve enerji hisseleri, şirket karlarının beklenenden daha iyi çıkmasının ardından, Avrupa ve Asya'da değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Londra saati ile 10:23'te yüzde 0.1 yükseldi ve Mart ayından bu yana en güçlü aylık kazancını biraz daha genişletti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvilleri değer kaybetti ve buna bağlı olarak, bu kağıdın faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.30'a çıktı. Bu hareket sonucu, Euro Bölgesi'nde enflasyondaki yavaşlama işaretlerinin etkisi ile yükselen Almanya tahvilleri ile faiz farkı genişledi. Avrupa hisse senetleri yükselişini üçüncü güne taşırken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları geri çekildi ve altın son iki yılın en güçlü aylık kaybına yöneldi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bugün açıklancak olan ikinci çeyrek büyüme rakamının yıllıklandırılmış rakamla yüzde 2.5 çıkması bekleniyor. ABD ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0.2 daralmıştı. Fed, dünkü toplantısında, işgücü piyasasındaki sıkıntıların azaldığını tanımlamak için kullandığı "bir miktar" söylemini kaldırdı ve işgücü piyasasında biraz daha iyileşme gördüklerinde faiz artırımına gideceklerini kaydetti.

Londra'da ING Groep NV Döviz stratejisti Petr Krpata, "Doların, Fed açıklamasının beklendnen biraz daha şahin çıkmasının ardından oldukça iyi girriğini görmekteyiz," dedi ve "Açıklamaya 'biraz' sözcüğü eklendi. Şimdi ile Eylül arasındaki dönemde, dikkatler ABD işgücü piyasası verileri gibi verilerde olacak" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yatırımcıların ABD'de faiz artırımına hazırlanmaları ile birlikte, Temmuz ayında yüzde 2.4 ve bu yıl yüzde 6.9 tırmandı. 20 önemli gelişen piyasa para birimini içeren endeks Perşembe günü yüzde 0.3 düştü ve Temmuz ayında yüzde 2.9 geriledi. Bu Ocak ayından bu yana en büyük aylık kaybı işaret ediyor.

Avrupa'da şirket kar sezonu tüm hızıyla devam ederken, Nokia Oyj'den Deutsche Bank AG'ye, bazı önemli şirketler analistlerin tahminlerinden daha iy kar açıkladı. Traderlar, ABD'de bugün açıklanacak olan ikinci çeyrek gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme verisinin güncellemesi ardından, Fed'in faiz artırımının zamanlaması konusunda yeni bir spekülasyon yapma şansı daha bulacak.

Fed, dünkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada,  işgücü piyasasındaki artışları "sağlam" olarak nitelerken, faiz artırımının zamanlaması konusunda işaret vermeyerek, traderları politika sıkılaştırmasının zamanlaması konusunda tahminlerde bulunmaya devam etmek durumunda bıraktı. Japonya'da Topix Endeksi'ndeki 500'ü aşkın şirket kalarını Perşembe Cuma günü açıklayacak.

Wellington'da Bank of New Zealand Ltd. piyasalar stratejisti Raiko Shareef, "Fed'in açıklaması öncekine benziyordu ve önceki söylemine göre çok ılımlı bir iyileşme vardı," dedi ve "Bu durum sonraki iki istihdam verisini daha önemli hale getirecek ve güçlü sonuçlar eylül ayında faiz artırımına gidileceği yolundaki fikrimizi güçlendirir" şeklinde görüş bildirdi.

(13:05'te güncellendi)