Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası'nın Amerikan dolar karşısındaki kırılganlığı sürüyor. TL son iki haftalık süreçte artan siyasi gerilim ve güvenlik risklerinin de etkisiyle 8 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi yukarı taşıyor.

Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz koridorunun daraltılacağı ve para politikasında normalleşme görüleceği yönündeki açıklamaları sonrası, günlük kaybını azalttı. Kur daha sonra ise gelen şehit haberlerinin ardından yeniden yönünü yukarı çevirdi.

Şırnak'ta 3 asker şehit

Şırnak Görmeç'te askerlere ateş açıldığı bildirildi. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, silahlı saldırıda 1 subay, 1 erbaş ve 1 erin şehit olduğu, 1 teröristin ise silahıyla birlikte etkisiz hale getirildiği bildirildi.

2,79'u test eden Dolar/TL TSİ 12:41'de yüzde 0.86 artışla 2,7866 oldu.

Kurda sabah saatlerinde görülen yükselişin bir nedeninin de ABD Merkez Bankası Fed'den dün yapılan açıklama olduğu belirtiliyor.

Faiz oranını sabit tutma kararının oy birliği ile alındığı Federal Açık Piyasa Komitesi'nde, istihdam piyasasındaki iyileşmenin olumlu olduğu ve sağlam temellere dayandığı ifade edildi. FOMC raporunda, istihdam piyasasındaki genel görünümün neredeyse dengeye geldiği de belirtildi.

BloombergHT.com'a konuşan ALB Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Fed açıklamalarında verilere bağlı piyasayı izlemeyi sürdüreceklerinin ve Eylül ihtimalinin masada olduğunun ifade edildiğini söyledi.

Ancak Fed'in zaman kavramını ön plana çıkararak kendisini bağımlı hale getirmek istemediğini ifade eden Erkan, Ağustos ve Eylül aylarında istihdam rakamlarında ciddi bir bozulma olmadığı takdirde Fed'in ilk adımı Eylül'de atmasının mümkün gözüktüğünü söyledi.

TCMB enflasyonu yukarı revize etti

TCMB 2015 yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etti. TCMB TÜFE tahminini yüzde 6.8'den yüzde 6.9'a çıkardı. Gıda enflasyonu beklentisi ise yüzde 9'dan yüzde 8'e revize edildi.

(11:42'de güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com