Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Resesyon ve yaptırımlar altında ezilen Rusya ekonomisi petrolün 40 dolara düşmesi halinde bu yıl yüzde 5 daralabilir.

24-29 Temmuz tarihleri arasında Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 65’i petrolde ek düşüşler gelmesi halinde Rusya Merkez Bankası’nın acil faiz artırımına gitmek zorunda kalabileceğini düşünüyor. Merkez bankası bu yıl 4 kez faiz indirim kararı aldı. Ekonomistlerin yüzde 39’u hükümetin Yunanistan’a benzer sermaye kontrolleri uygulayabileceğini belirtti. Katılımcıların yüzde 22’si ülke bankalarının en azından bazılarının devralınacağını öngördü. Ekonomistlerin yüzde 69’u Rusya ekonomisi ve bankacılık sektöründe risklerin yükseldiğini belirtti.

Petrol 40 dolar seviyesine gerilemesi Rusya’nın büyümesine ciddi zararlar verebilir. Ruble 2015 yılı sonunda dolar karşısında 65 seviyesinde zayıflayabilir ve ekonomi buna bağlı olarak bu yıl yüzde 5, 2016’da yüzde 1 daralabilir.

Daha az karamsar olan Bloomberg aylık ekonomik anketine göre Rusya’nın 2015’te yüzde 3.5 daralması bekleniyor. 2016’da ise yüzde 0.5’lik genişleme öngörülüyor.

Ekonomistler, petrolün 50 dolara yaklaşması halinde gelecek 12 ayda resesyona girilmesi ihtimalini yüzde 83 olarak görüyorlar.