Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan'ın üçüncü kurtarma paketine katılmayacağına yönelik endişeler artıyor.

Financial Times’ın, IMF yönetim kurulu toplantısında çalışanların kurul üyelerine yaptığı sunuma dayandırdığı habere göre, IMF Yunanistan’ın üçüncü kurtarma paketine dahil olmayacak. Gizli olduğu ifade edilen IMF raporunda “Yunanistan'ın yüksek borcu ve reform uygulama geçmişi IMF kriterleri ile uyuşmuyor” ifadeleri yer aldı.

Sunuma göre, IMF ancak, Yunanistan'ın reformları uygulamayı ve Avrupalı kreditörlerin de borç indirimi sağlamayı kabul etmesi halinde pakete katılmaya karar verecek.

Sunumda ayrıca “Bu aşamada kurumlar düzeyinde anlaşmaya varılamadı” denilerek, “IMF yetkililerinin politika belirlemeye ilişkin tartışmalara katılarak, Euro Bölgesi’nin yeni kurtarma sürecine ilişkin önerilerde bulunacağı” ifade edildi.

Öte yandan FT’nin haberinde, IMF ile Avrupalı kreditörler arasındaki görüş ayrılığının derinleştiği vurgulanarak, "IMF’in, Alman yetkililerin ısrarla karşı çıktığı ve borçların bir kısmının silinerek yeniden yapılandırılmasına yönelik önerisinin karşılık bulmasının oldukça zor göründüğü" ifade edildi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Uluslararası Para Fonu (IMF),  Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Avrupa Komisyonu’ndan uzmanlar, Yunan meslektaşları ile önümüzdeki üç yılda uygulanması gereken politikaları müzakere etmek için Atina’da bulunuyor. Yunan hükümetinin 86 milyar euroluk (95 milyar dolar) acil durum kredisini elde edebilmesi için bu politikaları uygulaması gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel büyümenin kırılgan seyrettiğini söylemiş ve Yunan maliye bakanından beraber çalışmak üzere davet mektubu aldığını eklemişti. Lagarde, "Yunanistan'ın kamu borcunu sürdürülemez olarak görüyoruz. Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılanması gerektiğini söyledik. Yunan ekonomisi aşırı düzenlemeler ile potansiyelinden uzak, reform şart" demişti.