Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, gösterge endeksin yaklaşık 6 yılın en kötü aylık kaybına ilerlemesi ile değer kaybediyor. Hükümet, piyasadaki 3.5 trilyon dolarlık gerilemenin ardından yatırımcı ilgisini canlandırmaya çabalıyor.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0.8 düşerek yerel saat ile 13.02’de 3,677.83 puana indi. Endeksteki düşüşe enerji ve sanayi şirketleri öncülük etti. Endeks bu ay yüzde 14 gerileyerek Bloomberg tarafından takip edilen 93 küresel gösterge arasındaki en kötü performansı sergiledi. Kredili işlem yapan traderlar piyasadan çıkış yaparken, yeni hisse senedi hesap açılışları değerlemelerin sürdürülemez olduğu endişesi ile geriledi.

Devlet Çin piyasasına yönelik müdahaleleri, Şanghay Bileşik Endeksi’nin 8 Temmuz’daki düşük seviyeden yüzde 18 toparlanmasını sağladı. Pazartesi günü volatilitenin geri dönmesi ile endeks yüzde 8.5 gerilemişti. Çin Borsalarında kredili işlemler Haziran ortasından bu yana yaklaşık yüzde 40 düştü. Yeni hisse senedi yatırımı sayısı geçtiğimiz hafta Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Bireysel yatırımcılar Çin’de hisse senedi işlemlerinin yüzde 80’ini oluşturuyor.

Singapur’daki IG Asia Pte. stratejistlerinden Bernard Aw, “Destek önlemleri Pekin’in düşündüğünden daha düşük etki ediyor” dedi.