Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:45'te güncellendi)

Petrol, küresel arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonu ile bu yılın en büyük aylık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 2.4 kadar geriledi. Vadeliler Temmuz ayından yüzde 20’lik bir düşüş gösterdi. ABD’de petrol stokları 5 yıllık sezonsal ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Güney Irak’ın petrol ihracatı bu ay rekor seviyeye ulaştı. BP Plc ve Royal Dutch Shell Plc gibi üreticiler, fiyatlardaki düşüş ile birlikte yeniden maliyetleri düşürmeye başladılar.

Petrolün Aralık ayından bu yana en kötü ayı geçirmesi, ham maddelerdeki düşüşleri hızlandırıyor. Stoklar genişlerken, Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması talebin zayıflayacağı endişesini alevlendiriyor. Emtiayı aşağı çeken bir diğer faktör dolardaki yükseliş oldu. Fed’in faiz artırımına gideceği beklentisi doları destekliyor.

Eylül vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 1.17 dolar kadar gerileyerek varil başına 47.35 dolar oldu ve Londra saati ile 11.04’de 47.60 dolardan işlem gördü. Kontrat Perşembe günü 27 sent düşüş ile 48.52 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 17 altında seyrediyor. Fiyatlar 10 Haziran’daki yüksek seviyeden yüzde 20’den fazla gerileyerek ayı piyasasına girdi.

Eylül vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 57 sent gerileyerek varil başına 52.74 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar bu ay yüzde 17 geriledi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.13 dolar seviyesinde.

(14:45'te güncellendi)