Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Küresel yatırımcılar için bu yaz tatil yapmak mümkün olmayabilir. Gelişen ülkeler üzerindeki baskılar, Çin ile ilgili endişeler ve Fed’in faiz artırım süreci piyasalar için patlamaya hazır bir bomba olarak yerini koruyor. Daha önce bu düzeyde bir hareketlilik 2013 yılında parasal genişleme ile ilgili endişelerle ve daha dikkat çekici olarak 1998 yazında görülmüştü.

Financial Times'ın haberine göre gelişen ülke para birimleri 1999 yılından bu yana görülen en düşük seviyelerde seyrediyor. Güçlü dolar ve emtia fiyatlarındaki düşüş para birimleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Çin ekonomisi ve piyasaları ile ilgili görünümün bozulması ve Fed’in politika tercihleri de bu risklere eşlik ediyor.

Çin’in müdahalesi endişeleri daha da artırdı

Çin hükümeti yetkililerinin Borsada yaşanan düşüşe verdiği büyük tepki, ülkenin yüzde 7’lik büyüme hedefi ile ilgili soru işaretlerini daha da artırdı. Çin büyümesinin yüzde 5’lere düşeceği spekülasyonları petrol, bakır ve demir cevheri başta olmak üzere emtia fiyatlarında ciddi baskı yaratıyor. Bu da gelişen ülke ekonomileri ve daha geniş ölçekte ise deflasyon konusunda endişeleri artıyor.

Fed için yazı tura atılıyor

Fed’in Çarşamba günü yaptığı açıklamada net bir sinyal görmeyen yatırımcılar faiz artırımının ne zaman yapılacağı konusunda tahmin yürütmeye çalışıyor. Bu da fiyatlamaların sağlıklı yapılmasını engelliyor. Bu durum geleneksel olarak likiditenin azaldığı Ağustos aylarında varlık fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın artması anlamına gelebilir. Dolayısıyla yatırımcılar bu yaz ofislerinden rahat bir şekilde ayrılamayacak.