Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Commerzbank, Türkiye’nin diğer gelişen piyasalara göre daha kırılgan olduğu değerlendirmesi yaptı.

Analistler, cari işlemler açığının artması ve dışsal finans koşulların kötüleşmesi ile birlikte bazı gelişen piyasa ülkelerinde cari işlem açığı finansmanının ani bir durma yaşamasını net bir olasılık olarak görüyor. Bunun bir sonucu olarak Commerzbanka’a göre mevcut Döviz rezervi seviyelerinin gelişen piyasalar için yeterli olup olmadığı sorusu akla geliyor.

Commerzbank, Türkiye ve Güney Afrika’nın diğer denklerine göre daha kırılgan bir profil ortaya koyduğunu belirtti, Brezilya ve Rusya’nın ekonomik gücünün abartıldığını ifade etti.

Commerzbank konu ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye’nin döviz rezervleri kısa vadeli dış borç seviyesinin oldukça altında ve M2 para arzıdan hafif yüksek seviyede. Güney Afrika’nın rezervleri kısa vadeli dış borçtan yüksek ancak M2 para arzına tehlikeli bir şekilde yakın. Dolayısıyla dış finansman maliyetlerinde yükseliş görülmesi portföy çıkışlarını etkileyebilir. Sonuç olarak yatırımcılar Türk Lirası ve Güney Afrika randında ihtiyatlı bir duruş sürdürmeli.

Rusya ve Brezilya kısa vadeli dış borç seviyesi bakımından daha az kırılgan görünüyor. Ancak bu kırılganlıkları olmadığı anlamına gelmiyor. İki ülke de emtia ihracatçısı olmaları bakımından kırılgan bir profil sergiliyor"