Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre frankı euro karşısında, merkez bankasının ilk yarıda rekor seviyede kayıp vermesinin ardından 1 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) rekor kaybı, yatırımcılarda bankanın para birimine müdahale gücü ile ilgili şüphe yarattı.

Frank en çok işlem gören 31 para biriminin tümü karşısında güçlendi ve euro karşısında yükselişi 4. güne taşıyarak Mayıs ayından bu yana en uzun süreli artış dönemini kaydetti. SNB, Haziran itibarıyla sona eren 6 aylık dönemde 50.1 milyar farnk (52 milyar dolar) değerinde kayıp verdi. Banka söz konusu dönemde frankın euro karşısındaki 1.20’lik sabit kur uygulamasını terk etmişti. Yetkililer, Ocak ayında sabit kur politikasından çıkılmasından bu yana faizlerin negatif seviyelerde olmasına ve para birimindeki yükselişi önlemeye yönelik piyasa müdahalelerine güvendiler.

Londra’daki Credit Agricole SA G-10 para birimleri araştırma müdürü Valentin Marinov, “Franktaki yükseliş SNB’nin sabit kuru terk etmesinin ardından kayıp vermesi sonrasında geldi. Müşteriler, İsviçre’nin frankı zayıflatma çabalarından uzaklaşacağını düşünüyor” dedi.

Frank euro karşısında, 1.0549 ile 24 Temmuz’dan bu yana en güçlü seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.4 değerlenerek Londra saati ile 09.19’da 1.0551 seviyesinden işlem gördü. Frank dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 94.45 seviyesine geldi.