Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia, talep yavaşlarken arzın yükseldiği endişesi ile yaklaşık 4 yılın en büyük aylık düşüşünü kaydediyor. Bakır 6 yılın en düşük seviyesine gerilerken, petrol ayı piyasasına düştü.

Bloomberg Emtia Endeksi, Temmuz’da yüzde 10 gerileyerek Eylül 2011’den bu yana en sert düşüşü gösterdi. Endeks bu hafta 13 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD’de borçlanma maliyetlerinin artırılacağı beklentisi doları desteklerken, altının 5 yılın en zayıf seviyesine inmesine neden oldu. Brent petrol üst üste 3. ayda da kayıp verdi. Petroldeki gerileme Royal Dutch Shell Plc ve BP Plc gibi üreticileri maliyetleri düşürmeye teşvik etti. Buğday, mısır ve soya fasulyesi gibi mahsüller bu yılın en kötü performansını sergiliyor.

Metalden enerjiye her şeyin en büyük kullanıcısı olan Çin’de talep yavaşlıyor, dolayısıyla emtia yatırımcının gözünden düşüyor. Öte yandan bakır ve petrolde stoklar genişleme gösteriyor. Fed’in faiz oranlarını artırmaya yaklaşması doları güçlendirerek ham maddenin görünümünü zayıflatıyor. Ham madde doların yükselmesi ile diğer para birimi sahipleri için daha pahalı hale geliyor.

22 ham maddenin işlem gördüğü Bloomberg göstergesi 2015'te yüzde 11 geriledi. Endeks Salı günü 91.8652 ile Mart 2002'den bu yana en düşük gün içi seviyeyi gördü. Endeks, Singapur saati ile 16.36’da 92.3627 puana geldi.