Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası temel faiz oranını, tahminlerin büyük bölümüne paralel olarak düşürdü ve bu, zayıf rublenin enflasyonu destekleyebileceği endişeleri ile birlikte, gevşeme çevriminin son yedi ayının en zayıf faiz indirimi oldu.

Bir hafta vadeli ihale faizi, Banka'nın bugün resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, 50 baz puan düşürülerek yüzde 11 seviyesine çekildi. Bloomberg'in anketine katılan 35 ekonomistin 27'si bu hareketi doğru olarak tahmin ederken, beş ekonomist değişikliğe gidilmeyeceğini öngörmüştü. Ruble bu duyuru sonrası kayıpları korudu ve dolar karşısında yüzde 1.2 aşağıda 60.47 seviyesinde seyrediyordu.

Rusya'da bu yılki beşinci faiz indirimi, politika yapıcılarının, merkez bankasının bu hafta Döviz alımlarını askıya almasından bir gün sonra düşüşüne yeniden başlayan rubleden kaynaklanan riskler konusunda alarm durumunu devam ettirdiklerini gösteriyor. Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ekonomiyi son altı yılın ilk resesyonuna iterken, borçlanma maliyetlerinde, Aralık ayındaki acil faiz artırımının geri alınmasına yarım yüzde puanı daha var.

Merkez Bankası, açıklamasında, "Karar, riskler dengesinin, enflasyon risklerindeki hafif artışa karşın, kaydadeğer ekonomik soğumaya doğru değiştiğini dikkate alıyor" dedi.