Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg News'un haberine göre Türkiye’nin piyasa değeri bakımından en büyük bankası olan Garanti’nin karı analistler tahminleri aştı. Garanti’nin Perşembe günü açıkladığı verilere göre kar yüzde 27 yükseldi.

Ülkede koalisyon hükümeti kurulmasına çabalanması ve liranın değer kaybetmesine rağmen bankanın önemli rakipleri de yukarı yönlü sürpriz yaptı.

İkinci çeyrek finansal sonuçları incelendiğinde analistler, sadece Garanti Bankası hissedarlarının heyecanlanmak için yeterli nedeni olduğunu belirtiyor. Garanti’nin performansı, mortgage gibi kar getiren alanlardaki büyüme ile destek buldu. Buna karşın Halkbank ve Yapı Kredi olağandışı kalemlerle yukarı yönlü hareketlendi.

Banka ve ekonomistlerin 2015’in geri kalanı için Türkiye ekonomisi ile ilgili projeksiyonlarını aşağı yönlü revize etmeleri ile birlikte bankaların beklentileri aşması yıl sonuna kadar sürdürülemeyebilir.

İstanbul’da bulunan Unlu Securities araştırma müdürü Vedat Mizrahi, “Detaylara baktığınızda sadece Garanti Bankası karının beklentilerden güçlü olduğunu görüyorsunuz. Diğerleri tek seferlik kalemlerden destek buldular. Bankalar endişeli. Politik meseleler ve Fed’den dolayı faizlerin yukarı çıkacağını düşünüyorlar. Bu da onların ikinci yarı yılını aksatacaktır” dedi.

Kredilerin yavaşlamasına rağmen Garanti batı kredi oranını yüzde 2.4 seviyesinde korudu, ticari kredilerde batık oranını azalttı. Net gelir 1 milyar lirayı (370 milyar dolar) aştı.