Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, basında yer alan haberlerde "Türk Akımı görüşmelerinin çıkmaza girdiği" yönündeki iddiaları yalanladı.

Büyükelçilik'ten yapılan açıklamaya göre, Türk Akımı'na ilişkin basında yer alan "görüşmelerin çıkmaza girdiği" yönündeki iddiaları yalanlayan Yardım, Türkiye ve Rusya arasında görüşmelerin hukuki, ekolojik, teknik ve ekonomik alanlarda çalışmaların devam etmesi nedeniyle henüz başlamadığını kaydetti.

Anlaşmanın, bir tarafın teklif ettiği ve diğer tarafın da kabul ederek imzaladığı bir belge olmadığını vurgulayan Yardım, iki ülke kurumları arasında karşılıklı bilgi ve belge alışverişinin devam ettiğini aktardı.

Bu tür geniş kapsamlı ve büyük projelerin hazırlık aşamasının zor olduğunu ve bu aşamada projenin geç kaldığını söylemenin yanlış olduğunu vurgulayan Yardım, inşaat kararı alınmasından inşaatına kadar 5 yıl geçen "Mavi Akım" projesini örnek gösterdi.

Ayrıca, Moskova ve Ankara arasındaki çalışmaların devam ettiğini ve inşaata ilişkin diğer alternatiflerin yanı sıra Türkiye'nin de onayladığı ilk hattın inşaatı konusunun görüşüldüğünü belirten Yardım, görüşmelerde doğalgaz fiyatının da önemli olduğunu ancak belirleyici olmadığını vurguladı.

Yardım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kasım ayında Tataristan'ın başkenti Kazan'da düzenlenecek Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında bir araya geleceklerini ancak bu görüşmeden önce yapılacak G-20 Zirvesi'nde de görüşme ihtimallerinin bulunduğunu bildirdi.

AA