Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de maaş ve ücretler yılın 2. çeyreğinde yüzde 0.2 artış ile kayıtların tutulmaya başladığı 1982'den bu yana en düşük artışını kaydetti. Söz konusu veri, işgücü piyasasının toparlanmasının ücretleri  arttıracağına yönelik beklentileri boşa çıkardı.

Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, maaş ve ücretlerdeki ilk çeyrekteki yüzde 0.7’lik artışı takip eden yüzde 0.2’lik artış, kayıtların tutulmaya başladığı 1982 yılından beri en düşük artış oldu.

Bloomberg anketine katılan 57 ekonomistin tahminleri yüzde 0.4 ile yüzde 0.8 arasında değişiklik gösterirken, tahminlerin medyanı ise yüzde 0.6 artış şeklindeydi. Söz konusu verinin rekor seviyede düşük çıkması ile ABD merkez bankası Fed’in 2006’dan bu yana gerçekleştireceği ilk faiz artışını ertelemesine yol açabilir.

Fed Başkanı Janet Yellen ve çalışma arkadaşları, ekonominin desteklenmesi için ücretlerin artmasını ve enflasyonu yüzde 2 olan hedefe doğru yaklaştırmasını istiyor. Ücretlerdeki yavaşlama bazı yetkililerin, 2006'dan bu yana yapılacak ilk faiz artırımının ötelenmesini istemeye yöneltebilir.

New York'ta Mizuho Securities USA Inc. baş ekonomisti Steven Ricchiuto, "Herkesin bahsettiği sıkılaştırma gerçekten oluşmuyor" dedi ve "Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitmek durumunda kalacağını söyleyenler için bu gerçek bir şok" şeklinde görüş bildirdi.