Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in faiz artırım olasılığının açıklanan her ekonomide veri ile dalgalanması ile birlikte ABD tahvil traderları gelecek hafta açıklanacak Temmuz ayı istihdam verisine odaklanacak. Traderlar işçilerin zam almadıklarına bakacaklar.

Yatırımcılar, ABD Hazine tahvillerinin Ocak’tan bu yana rn uzun süreli kazanç dönemini genişletip genişletmeyeceği ile ilgili ipucu arıyorlar. ABD Merkez Bankası politika yapıcıları 29 Temmuz’da, 2006’dan bu yana yapılacak ilk faiz artırımı öncesinde işgücü piyasasında “bazı ek gelişmeler” görmek istediklerini belirtmişlerdi. Tahvil faizleri, çalışan ücretlerinin ikinci çeyrekte rekor düşük seviyede arttığını gösteren verinin ardından Cuma günü geriledi. Bu da Fed faiz artırımını Aralık ayına kadar erteleyebileceği spekülasyonu yarattı.

New York’taki Jefferies & Co. Inc. baş finans ekonomisti Ward McCarthy,  “Çalışma Bakanlığı verisindeki en önemli bölüm ücret artışı olacak çünkü bu kayıp parça. İşgücü piyasası maksimum istihdam aralığına hareketleniyor ve normal hale dönüyor” dedi.

10 yıl vadeli ABD gösterge tahvil faizi bu hafta 8 baz puan veya 0.08 yüzde puan düştü ve yüzde 2.18 seviyesine geldi. Faizlerdeki 3 haftalık düşüş 30 Ocak’tan bu yana en uzun süreli gerileme dönemi olarak kaydedildi. Fed politikası görünümüne en duyarlı olan 2 yıl vadeli tahvil faizi, 3 haftalık yükselişi sonlandırdı ve yüzde 0.66 seviyesine geldi.

Saatlik ücretlerdeki odaklanma Cuma günü yoğunlaştı. İkinci çeyrek dönem ücret ve maaş göstergesi yüzde 0.2 yükseldi ve 1982’den bu yana en düşük artışı kaydetti. Ekonomistler gelecek hafta açıklanacak aylık istihdam verisinde 225,000’lik artış bekliyor. İşsizlik oranının yüzde 5.3 ile 2008’den bu yana en düşük seviyede sabit kalması öngörülüyor. Saatlik ücretlerde yüzde 0.2’lik artış bekleniyor.

Traderlar, Fed’in Eylül ayında faiz artırımı karar alması olasılığını yüzde 38 olarak görüyor. 30 Temmuz’da bu oran yüzde 48’di.

McCarthy, Fed’in faizi Aralık’ta artıracağı tahmininde bulundu.