Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de geçtiğimiz 4 çeyrek dönemde yaşanan sermaye çıkışları büyüme beklentilerindeki düşüşün bir semptomu olarak görüldü.

JPMorgan baş Çin ekonomisti Zhu Haibin’e göre sermaye çıkışları (Çin’i terk eden varlıkların ne miktarı), Döviz rezervi değerlemesindeki değişikliklere göre yapılan düzenlemenin ardından son 4 çeyrekte 450 milyar dolara ulaştı. Bu manşet verilerden yapılacak basit çıkarım, Çin’i topluca terk eden varlıkların başka yerlerde daha büyük getiri arayışında olduğu. Patlama sırasında içeri akan para, süreci tersine çevirdi.

Sermaye çıkışları, yurtiçi likidite azaldığında ve tam sermaye kaçışı durumunda büyük bir problem haline gelebilir, para biriminde keskin bir değer kaybına neden olabilir. Ancak bu sermaye çıkışlarının doğasını analiz eden ekonomistler ince bir ayrıntıya dikkat çekiyorlar; ülkeden yaşanan varlık çıkışları alarm nedeni değil. Sermaye çıkışlarının çoğu, kurumsal sektör bilanço tablolarının ihtiyatlı yönetiminden kaynaklanıyor.

Yuanın dolar karşısında yükseliş göstermeyebileceğinin farkına varılması Çin şirketlerini döviz yükümlülüklerini düşürmeye teşvik etti. Morgan Stanley Asya Pasifik strateji müdürü Kewei Yang, Çinli politika yapıcıların para biriminde hızlı bir düşüşe izin vermeyeceğini söyledi.