Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’ın borç krizi ve Çin Borsalarındaki düşüş ile Temmuz’da tatili erteleyen ABD hisse senedi yatırımcıları, Şubat’tan bu yana en büyük aylık kazanç ile ödüllendirildi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi Temmuz ayını yüzde 2 yukarıda tamamladı. Amazon Inc. ve Google Inc.’in finansal sonuçları en az 2000 yılından bu yana en sert aylık rallilere öncülük ederek emtia şirketlerindeki düşüşleri dengeledi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Yunanistan’ın eurodan çıkacağı korkularının hafiflemesi ile yüzde 4 yükseldi. ABD volatilite göstergesi, Şanghay Bileşik Endeksi’nin yüzde 14’lük gerilemesi ile ilgili endişelerin düşük olduğu sinyali verdi.

New Jersey’deki Circle Squared Alternative Investments yöneticilerindedn Jeff Sica, “Piyasa, Yunanistan’ın ilk beklenen kadar etkili olmayacağının netleşmesi ile destek buldu. Konu Çin’e geldiğinde ‘cehalet mutluluktur’ anlayışı var. Yatırımcılar kar açıklamaları ve Fed ile ilgili yeni bilgi bekliyorlar. Bu durum yaz sonuna kadar sürebilir” dedi.

ABD’de işlem hacmi 5 yıllık Temmuz ortalamasının yüzde 7.5 üzerinde seyretti. Yatırımcı, Yunanistan ve Çin’deki gelişmeleri takip ile birlikte bazı büyük şirketlerde ekstrem hareketleri tetikleyen kar sezonunda hisse alımına odaklandı.

S&P 500’ün 10 ana sanayi grubunun 6’sı Temmuz’da yükseliş gösterdi. Teknoloji ve enerji hisseleri yüzde 2.2’den fazla prim yaptı. Kamu hizmetleri şirketleri yüzde 6 artış ile tüm grupları geride bıraktı. Tahvil faizlerindeki düşüş temettü ödemelerini daha çekici kıldı.

Amazon Temmuz’da yüzde 24 değerlendi ve S&P 500’deki tüketici hisselerini yüzde 4.7’lik yükselişe taşıdı. E-ticaret devi ikinci çeyrek dönemde sürpriz bir kar açıklayarak analist beklentileri aştı. Chipotle Mexican Grill Inc. ve Netflix Inc.yüzde 22’den fazla yükseldi.

S&P 500’deki teknoloji şirketleri yüzde 2.9 değerlendi.  Google hisseleri yüzde 22 yükseldi. İnternet arama motoru şirketinin hisseleri, kar ve satışların ikinci çeyrekte analist beklentilerini aşmasının ardından yükselişe geçti.

S&P 500’deki şirketlerin üçte ikisi bu sezonda bilançolarını açıklamış durumda. Bilançosunun açıklayan şirketlerin yüzde 74’ü beklentiyi aştı, yarısı satış tahminlerini geride bıraktı.